Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omzet en winst midden- en kleinbedrijf gestegen in tweede coronajaar

Omzet en winst midden- en kleinbedrijf gestegen in tweede coronajaar

UTRECHT (ANP) - Nederlandse mkb-ondernemingen hebben vorig jaar meer omzet en winst geboekt. Dat stelt accountantsorganisatie SRA, die meer dan 7000 jaarrekeningen van kleine en middelgrote bedrijven over het tweede coronajaar bekeek. "De financiële cijfers van het mkb waren niet eerder zo positief", schrijft SRA.

"Ook de vermogenspositie en de kredietwaardigheid staan op recordhoogte." Dat komt volgens de accountantsorganisatie mede door de coronasteunmaatregelen van het kabinet. De omzet van het Nederlandse mkb steeg vorig jaar gemiddeld met 10 procent en winst met 38 procent.

De buffers zijn volgens SRA "keihard nodig" vanwege de "grote uitdagingen waar het mkb nu voor staat". "Bedrijven moeten zich wapenen voor de toekomst en blijven innoveren en investeren, ook in de energietransitie", zegt SRA-bestuurslid Harry Marissen in een toelichting. Daarnaast zijn de energieprijzen mede door de oorlog in Oekraïne sterk gestegen, is er schaarste aan grondstoffen en personeel en is de koopkracht van consumenten gedaald door de hoge inflatie. Ook kan het midden- en kleinbedrijf volgens brancheorganisatie MKB-Nederland steeds moeilijker aan financiering komen.

SRA benadrukt dat de verschillen tussen de ondernemingen groot zijn. Zo zat de horeca nog lang niet op het niveau van voor corona. De omzet is het sterkst gestegen in de industrie.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden