Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden vulkaan Filipijnen mogen naar huis

Omwonenden vulkaan Filipijnen mogen naar huis

MANILLA (ANP/RTR) - De circa 135.000 geëvacueerde mensen die in de buurt wonen van de vulkaan Taal mogen naar huis. De Filipijnse seismologische dienst heeft zondag gezegd dat de activiteit van de vulkaan afneemt en het directe gevaar voor een catastrofale uitbarsting geweken is. Wel wordt omwonenden aangeraden waakzaam te zijn en voorbereid te blijven op evacuatie.

De vulkaan barstte op 12 januari uit en stootte een 15 kilometer hoge kolom van as en rook uit. Tienduizenden mensen moesten vluchten nadat de stroomvoorziening in plaatsen in de buurt van de vulkaan was afgesloten en sommige wegen onbegaanbaar waren. Huizen en straten in de wijde omgeving raakten bedekt met een laag as. De uitbarsting kostte het leven aan een persoon en er vielen enkele gewonden.

De Mount Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Tot op heden zijn 35 uitbarstingen bekend, de laatste grote was in 1977. In 1965 stierven 200 Filipino's door na een grote uitbarsting van Taal.

Meer uit Buitenland

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

1 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

2 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

3 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

6 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

12 uur geleden