Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast

Omwonenden Schiphol klagen Staat aan vanwege geluidsoverlast

AMSTERDAM (ANP) - Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de "ernstige hinder en slaapverstoring" afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.

De omwonenden zijn vertegenwoordigd door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), waar zo'n 3000 medestanders en donateurs bij zijn aangesloten. Volgens de stichting worden meer dan 200.000 mensen dagelijks gehinderd door het vliegtuiglawaai, 23.000 zouden er in hun slaap door worden gestoord.

Het vliegtuiglawaai is veel luider dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt, stelt de RBV. De WHO adviseert om de geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB Lden binnen de Europese Unie. Dat houdt in dat het zogenoemde tijdgewogen jaargemiddelde geluidsniveau in de dag, avond en nacht op 45 decibel ligt.

Meer regels

Met de rechtszaak hoopt de stichting dat de Staat meer regels zal opleggen aan Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Een andere route vliegen is volgens een woordvoerder van de RBV geen oplossing. "Juist door de aanvliegroute te verleggen hebben mensen die op een andere locatie wonen er meer last van."

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakte donderdag bekend dat vliegtuigen die 's nachts landen op de Polderbaan voortaan een andere route zullen vliegen. Volgens de woordvoerder is het "slechts symptoombestrijding". "Met de huidige omvang van Schiphol kun je omwonenden niet de bescherming bieden waar ze recht op hebben", vindt de RBV-woordvoerder. "Dus de luchthaven zal significant moeten inkrimpen."

Kabinet werkt aan nieuwe balans

De stichting kondigde in september afgelopen jaar al aan dat ze naar de rechter zou stappen als de Staat geen actie onderneemt om geluidshinder te beëindigen. Volgens de RBV heeft de Nederlandse overheid sindsdien nog geen maatregelen getroffen om omwonenden effectief te beschermen tegen vliegtuiglawaai. Bovendien heeft de Staat geen actie ondernomen om andere nadelige effecten van vliegverkeer, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan, aldus de stichting.

Minister Harbers laat in een reactie weten de dagvaarding "goed te bestuderen" zodra het ministerie die ontvangen heeft. Ook wijst hij erop dat het kabinet werkt aan een "nieuwe balans" tussen de belangen van Schiphol en de leefomgeving en daarom ook het jaarlijkse aantal vluchten heeft verlaagd van 500.000 naar 440.000. Verder moet het meer isoleren van woningen bijdragen aan minder geluidsoverlast, aldus de minister.

Meer uit Binnenland

CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

DEN HAAG (ANP) - De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

59 minuten geleden
Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

OSS (ANP) - Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het zal vermoedelijk nog een paar dagen duren voor de mensen terug kunnen.

3 uur geleden
PSV maandag gehuldigd, rondrit op platte kar en feest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - PSV is voor de 25e keer landskampioen geworden en dat wordt maandag 6 mei gevierd met een huldiging in Eindhoven. De feestelijkheden beginnen om 15.45 uur in het Philips Stadion, waar de spelers een ereronde met de schaal lopen.

9 uur geleden
Organisatie Wageningse herdenking blij met ordelijk verloop

WAGENINGEN (ANP) - De organisatie achter de herdenking van de Duitse capitulatie en het Vrijheidsdefilé in Wageningen, Wageningen45, kijkt tevreden terug op de plechtigheden in de Gelderse stad. "We zijn blij dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat alles eervol, ordelijk en waardig is verlopen", laat een woordvoerder weten.

10 uur geleden
WO II-veteranen voorop in Vrijheidsdefilé, ruim 1700 deelnemers

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben ruim 1700 mensen meegedaan aan het Vrijheidsdefilé. Het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé. Voorop in het defilé gingen onder anderen twaalf Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse vrijheid hebben gevochten.

10 uur geleden
Feest barst los in Eindhoven na zege PSV op Sparta

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is het feest losgebarsten na de 4-2-overwinning van PSV op Sparta. Tienduizenden mensen volgden de wedstrijd in het centrum op schermen op straat en bij cafés. Een woordvoerder van de politie spreekt van "één groot feest". De gemeente roept mensen op niet naar het centrum te komen. "Het centrum is vol!" schrijft ze op X. "Zoek een andere gezellige plek in de stad."

11 uur geleden
Claude en FLEMMING benadrukken belang van bevrijdingsfestivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen Claude en FLEMMING zondag door het hele land om op diverse bevrijdingsfestivals op te treden. De artiesten vinden het een voorrecht om dit te doen en zijn blij dat de festivals er ondanks financiële zorgen überhaupt zijn, zeggen ze in een gesprek met het ANP.

12 uur geleden