Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

Luchtvaartmaatschappijen willen dat het plan van het kabinet, om het aantal vluchten via Schiphol te verlagen van 500.000 naar 460.000, van tafel gaat. Maar een voortzetting van het huidig aantal toegestane vluchten is "onrechtmatig voor omwonenden", stellen de advocaten van RBV. De luchtvaartmaatschappijen tonen volgens hen daarbij weinig respect voor de persoonlijke leefomgeving van de mensen die in de buurt van Schiphol wonen. De economische belangen wegen daar niet tegenop, stellen zij.

Want omwonenden ervaren veel geluidshinder van de luchthaven, wat alleen maar is toegenomen de afgelopen jaren. Volgens de advocaten voeren de luchtvaartmaatschappijen aan dat de hinder tussen 2017 en 2019 "significant" is gedaald. Maar cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving zouden volgens hen het tegendeel bewijzen. Ook spreken de raadsvrouwen van een correlatie tussen het aantal vluchten en de hoeveelheid hinder die wordt ervaren.

Daarbij benadrukken de advocaten van RVB dat het niet enkel gaat om mensen die direct naast Schiphol wonen. Zij halen een onderzoek van de GGD aan, waaruit naar voren komt dat ook inwoners van onder meer Aalsmeer, Castricum en Heiloo geluidsoverlast ervaren. Die overlast resulteert in verminderd woongenot en slaapverstoringen.

Meer uit Financieel

Italië legt Amazon boete op voor oneerlijke handelspraktijken

ROME (ANP/DPA/RTR) - De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft van de Italiaanse mededingingsautoriteiten een boete gekregen van 10 miljoen euro. Volgens de toezichthouder volgt de boete op een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken van het bedrijf, waardoor consumenten werden benadeeld.

22 minuten geleden
ASMI schiet omhoog in hogere AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI was woensdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs. De chiptoeleverancier zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal toenemen. Dat is een opsteker voor het bedrijf, want de orderontvangst liet al langere tijd een dalende trend zien. ASMI verwacht ook dat de vraag de rest van het jaar geleidelijk aan toeneemt. Ook bleef de vraag uit China naar de producten van ASMI sterk. Het aandeel werd ruim 11 procent meer waard, na een vertraagde opening door het grote aantal kooporders. Branchegenoten ASML en Besi wonnen 2 en 2,8 procent.

1 uur geleden
Aanklagers VS eisen drie jaar celstraf tegen oprichter Binance

NEW YORK (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers eisen een celstraf van drie jaar tegen oprichter en voormalig topman Changpeng Zhao van cryptobeurs Binance. Dat komt naar voren uit rechtbankdocumenten. Zhao staat in de Verenigde Staten terecht omdat hij met Binance antiwitwasregels zou hebben overtreden. Naar verwachting hoort hij volgende week zijn straf.

2 uur geleden
Meeste ondernemers vinden regeldruk EU te hoog, aldus onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De meeste ondernemers in Nederland vinden de regeldruk voor bedrijven in de Europese Unie te hoog. Het verminderen van die regeldruk is dan ook het belangrijkste thema voor ondernemers bij de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat melden VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een enquête onder ruim 1600 ondernemers.

2 uur geleden
Heineken zag bierverkoop begin dit jaar aantrekken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de bierbrouwer in zijn kwartaalresultaten. Ook de omzet steeg, vooral door prijsverhogingen. Topman Dolf van den Brink spreekt van een "bemoedigende start van 2024". Vorig jaar daalden de verkoopvolumes nog.

2 uur geleden
Schiphol verwacht 10 procent meer reizigers in meivakantie

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf vrijdag vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol, tegen 64.500 vorig jaar. Op piekdagen, aan het begin van de vakantie, zijn dat dagelijks meer dan 80.000.

2 uur geleden
Heineken, KPN en ASMI centraal op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van bierbrouwer Heineken, telecomconcern KPN en chiptoeleverancier ASMI. Heineken verkocht afgelopen kwartaal meer bier en zag de omzet stijgen. In alle regio's van het bedrijf was sprake van groei. Volgens topman Dolf van den Brink blijven de economische omstandigheden uitdagend en onzeker, maar houdt Heineken vast aan zijn jaarverwachtingen.

2 uur geleden