Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omwonenden en ngo's: Staat moet geen aandelen AF-KLM bijkopen

Omwonenden en ngo's: Staat moet geen aandelen AF-KLM bijkopen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid moet geen aandelen Air France-KLM bijkopen om daarmee de luchtvaartonderneming van extra geld te voorzien in de nasleep van de coronacrisis. Verschillende bewonersorganisaties en ngo's als Milieudefensie, Comite Schone Lucht en de Klimaatcoalitie vragen de Tweede en Eerste Kamer af te zien van extra steun.

Air France-KLM maakte eerder bekend zo'n 2,3 miljard euro te willen ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld zal worden gebruikt om de staatssteun die tijdens de coronacrisis werd ontvangen, sneller terug te betalen. Nederland heeft ook aangegeven mee te willen doen om daarmee het huidige belang van 9 procent op peil te houden. Dat zou het kabinet zo'n 220 miljoen euro kosten, mits akkoord door de Staten-Generaal.

Volgens de organisaties is de aankoop van nieuwe aandelen in tegenspraak met de eigen regels voor staatsdeelnemingen en de verplichtingen die voortvloeien uit het klimaatakkoord van Parijs. "Het ligt meer voor de hand de aandelen te verkopen en in te zetten op krimp van het vliegverkeer op een zodanige manier dat het de Nederlandse bevolking nauwelijks raakt", aldus de tegenstanders.

Ze benadrukken verder dat de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 55 procent moet zijn teruggedrongen. "Dat slaagt alleen als ook de luchtvaart hieraan bijdraagt", menen ze. Ze wijzen erop dat de klimaatimpact van de uitstoot van gassen op grotere hoogte drie keer zo groot is als van bijvoorbeeld energiecentrales. "Daarmee is er maar één toekomst voor de KLM: die van krimp", aldus de briefschrijvers.

Meer uit Financieel

Weinig enthousiasme op Wall Street over groeiplannen McDonald's

NEW YORK (ANP) - Het aandeel McDonald's kwam woensdag amper van zijn plaats op Wall Street, ondanks de nieuwe groeiplannen van de Amerikaanse fastfoodketen. Ook de belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten weinig beweging zien. Beleggers leken een afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt.

9 minuten geleden
Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd

BERLIJN (ANP/DPA) - Treinpersoneel in Duitsland gaat van donderdagavond tot vrijdagavond weer staken. Dat heeft de Duitse spoorbond GDL aangekondigd. Naar verwachting leidt de actie tot uitval van duizenden treinen. Zowel regionale als langeafstandstrajecten zullen volgens de vakbond worden geraakt, evenals de forensenlijnen in Hamburg en Berlijn en goederentreinen.

57 minuten geleden
Rabobank zet stap om bank 'eenvoudiger' en 'efficiënter' te maken

UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft een stap gezet in wat mogelijk het begin is van een grote herinrichting van de bank in Nederland. Het financiële concern heeft tegenover zijn algemene ledenraad het streven uitgesproken om de organisatie verder te "vereenvoudigen" en "efficiënter en klantgerichter" te maken. Wat dit precies betekent voor bijvoorbeeld het aantal vestigingen en of er banen gaan verdwijnen, is nog niet duidelijk.

2 uur geleden
Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

5 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

5 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

6 uur geleden