
Omtzigt: zo veel plannen voor verbouwing begroting overmoedig
DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de enorme hoeveelheid plannen die fracties donderdag hebben ingediend om de begroting te verbouwen "enigszins overmoedig" en vooral ook "onzorgvuldig." In een paar uur tijd hebben partijen 67 moties ingediend om de begroting van het demissionaire kabinet flink aan te passen of met aanvullende wensen te komen. Al die plannen kosten bergen met geld, zonder dat over zowel het plan zelf als de financiële dekking ervan goed is nagedacht, zei Omtzigt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).
In zijn betoog somde Omtzigt een aantal van de wensen van de Tweede Kamer op, die variëren van het afschaffen van het verhogen van de kinderbijslag, het terugbrengen van kunstgebitten in het basispakket, nul procent btw op eten en erfenissen en het afschaffen van alle fossiele subsidies. Over de haalbaarheid en wenselijkheid van zowel al die plannen als de dekking ervan is volgens Omtzigt niet goed nagedacht.
Zijn kritiek viel niet in goede aarde bij onder meer GroenLinks-PvdA, VVD en de ChristenUnie. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn er weken en soms zelfs jaren denkwerk aan vooraf gegaan, ook aan de dekkingsvoorstellen voor de plannen. GroenLinks en PvdA willen het minimumloon verhogen en hebben daarvoor de steun van een Kamermeerderheid. GroenLinks-PvdA hebben de motie van ChristenUnie ondertekend om prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen.
Haastwerk
"Op alle plannen die hier zijn gedaan kun je kritiek hebben, niets is perfect", zei Klaver. Aan veel plannen en dekkingsvoorstellen zitten "allerlei effecten" die je in de perfecte wereld niet zou willen. Maar er moeten keuzes worden gemaakt. "We zijn geen praathuis, hier moeten we een beslissingen nemen."
Ook CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker veegt het verwijt van Omtzigt van tafel dat de plannen haastwerk zijn geweest. "Ik heb weken voorbereidingen in dit debat gestopt." Ze erkent dat het "ergens pijn doet" als bijvoorbeeld het minimumloon wordt verhoogd. "Dat moet je wegen."
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans verweet Omtzigt met twee maten te meten. In een ingediende motie van BBB om het minimumloon 'iets' te verhogen, door Omtzigt ondertekend, staat geen concreet percentage en ook geen concreet dekkingsvoorstel. "Dat hoort thuis in een motie."
Meer uit Politiek
OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geleden