Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt wil verbod bivakmutsen tijdens jaarwisseling

Omtzigt wil verbod bivakmutsen tijdens jaarwisseling

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) roept op tot een verbod op het dragen van bivakmutsen tijdens de jaarwisseling. "Het verbod op gezichtsbedekkende kleding kan en moet dus uitgebreid worden voor de volgende jaarwisseling", schrijft hij op X. Hij reageert daarmee op het geweld tijdens de jaarwisseling, dat hij "onacceptabel" noemt.

De Mobiele Eenheid (ME) heeft onder meer in Poortugaal (Albrandswaard) tijdens oud en nieuw charges uitgevoerd tegen een groep jongeren die met bivakmutsen op vernielingen aanrichtten.

Omtzigt verwijst in zijn oproep naar het verkiezingsprogramma van zijn partij, waarin staat dat er in voetbalstadions een verbod moet komen op het dragen van "gezichtsbedekkende kleding", zodat "relschoppers" goed kunnen worden herkend. NSC wil daarnaast dat er wordt onderzocht of een dergelijk verbod ook tijdens wedstrijden buiten het stadion kan worden ingevoerd en bij demonstraties "waarbij wanordelijkheden worden verwacht", zo staat in het verkiezingsprogramma.

Strenger straffen

VVD-Kamerlid Ingrid Michon vindt dat er strengere straffen moeten worden ingevoerd "voor illegale knallers; het zijn wapens", reageert ze op X. Daarnaast wil de liberaal dat er een taakstrafverbod komt voor mensen die met oudjaar hulpverleners belagen en mishandelen. Dat "kan en mag nooit normaal worden", vindt Michon.

Kamerlid Ines Kostić van de Partij voor de Dieren pleit op X nogmaals voor een landelijk vuurwerkverbod. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas ziet daar niets in. Nederland kampt volgens haar met een "ernstig gedragsprobleem. Dát moet keihard worden aangepakt. Vuurwerkverbod lost het gedragsprobleem niet op", zegt ze op X. Wel steunt de partij het pleidooi van de politievakbonden om tot een actieplan te komen en daarover snel met elkaar aan tafel te gaan.

Geweld tegen hulpverleners

Eerder maandag haalden ook demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en PVV-leider Geert Wilders op X fel uit naar mensen die politieagenten en hulpverleners tijdens de jaarwisseling hebben belaagd en mishandeld. Zij kwamen niet met mogelijke oplossingen om het tij te keren.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

2 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

8 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

11 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden