Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt wil meldpunt voor hereniging uithuisgeplaatste kinderen

Omtzigt wil meldpunt voor hereniging uithuisgeplaatste kinderen

DEN HAAG (ANP) - Uithuisgeplaatste kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders, moeten zo snel mogelijk met hun ouders worden herenigd. Er moet een meldpunt komen waar zowel ouders als kinderen zich kunnen melden om dat voor elkaar te krijgen. Daarvoor pleit Kamerlid Pieter Omtzigt.

Tot nu is geen enkel van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen terug bij zijn of haar ouders, zo heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming recent aan de Kamer laten weten. "Pijnlijk", vindt Omtzigt. Het Kamerlid vindt daarnaast dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de gedwongen uithuisplaatsing van kinderen van gedupeerde ouders. Dat gebeurt niet als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid dit gaan uitvoeren zoals het kabinet wil, stelt het Kamerlid.

Omtzigt vindt de SP en GroenLinks aan zijn zijde. "Er moeten, wat mij betreft vanaf morgen, teams concreet aan de slag met het herstel van een band tussen ouders en kind", vindt Renske Leijten (SP). Als het kan en als kinderen en ouders dat willen, moeten zij worden herenigd, vindt Leijten. Ook GroenLinks vindt dat er meer haast moet worden gemaakt met het herstel van contact en eventuele terugplaatsingen tussen ouders en kinderen. "Hierbij moet echt gekeken worden naar wat het beste is voor het kind", benadrukt Lisa Westerveld (GroenLinks).

Geen vertrouwen

Het CBS meldde in oktober dat 1115 kinderen van door toeslagenaffaire gedupeerde ouders op last van de rechter uit huis zijn geplaatst. In november nam een eensgezinde Kamer een motie van Omtzigt aan, waarin het kabinet werd opgedragen een onafhankelijk onderzoek te doen naar deze uithuisplaatsingen.

Omtzigt heeft geen enkel vertrouwen in het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid, dat nog van start moet gaan. Beide inspecties zijn niet onafhankelijk en ze gaan geen onderzoek doen naar individuele casussen, zegt hij. De twee inspecties mogen van hem wel bij het onderzoek worden betrokken, maar niet het voortouw nemen. Een hoogleraar of oud-rechter als onderzoeksvoorzitter past volgens Omtzigt beter. Ook Leijten hamert op een onafhankelijk onderzoek.

Meer uit Binnenland

Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

30 minuten geleden
Schiphol: druk maar beheersbaar, kofferproblematiek houdt aan

SCHIPHOL (ANP) - Ook zondag is het druk op Schiphol. De wachtrijen op de luchthaven zijn lang en ook de problemen met de afhandeling van bagage zijn nog niet opgelost. Volgens een woordvoerder lopen de rijen evengoed door en is de drukte beheersbaar. Ook wordt er met man en macht gewerkt om de bagageproblemen op te lossen.

1 uur geleden
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen

SCHIPHOL (ANP) - Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op zijn eigen website in het licht van de boerenprotesten op maandag.

2 uur geleden
Graphic novel van Floor de Goede wordt vertaald uitgebracht in VS

PORTLAND (ANP) - De graphic novel Dansen op de vulkaan van de Nederlandse tekenaar Floor de Goede wordt vertaald in het Engels en uitgebracht in de VS. Het boek uit 2012 komt in oktober uit bij uitgeverij Oni Press in Portland (Oregon), die onder meer de beroemde stripreeks Scott Pilgrim uitgeeft.

2 uur geleden
Matthijs van Nieuwkerk op primetime als enige door miljoengrens

HILVERSUM (ANP) - The Connection met Matthijs van Nieuwkerk was zaterdag het best bekeken programma op primetime. De NPO 1-quiz ging met iets meer dan 1 miljoen kijkers als enige door de miljoengrens, meldt Stichting KijkOnderzoek.

3 uur geleden
Dode door steekpartij in Delft

DELFT (ANP) - Door een steekpartij aan het Oostblok in Delft is een man overleden. Het incident gebeurde rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag op straat, meldt een politiewoordvoerder. Er is een verdachte aangehouden in een woning, het gaat volgens de politie om een man.

9 uur geleden
BIJ1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Leden van BIJ1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.

12 uur geleden