Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt wil meldpunt voor hereniging uithuisgeplaatste kinderen

Omtzigt wil meldpunt voor hereniging uithuisgeplaatste kinderen

DEN HAAG (ANP) - Uithuisgeplaatste kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders, moeten zo snel mogelijk met hun ouders worden herenigd. Er moet een meldpunt komen waar zowel ouders als kinderen zich kunnen melden om dat voor elkaar te krijgen. Daarvoor pleit Kamerlid Pieter Omtzigt.

Tot nu is geen enkel van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen terug bij zijn of haar ouders, zo heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming recent aan de Kamer laten weten. "Pijnlijk", vindt Omtzigt. Het Kamerlid vindt daarnaast dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de gedwongen uithuisplaatsing van kinderen van gedupeerde ouders. Dat gebeurt niet als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid dit gaan uitvoeren zoals het kabinet wil, stelt het Kamerlid.

Omtzigt vindt de SP en GroenLinks aan zijn zijde. "Er moeten, wat mij betreft vanaf morgen, teams concreet aan de slag met het herstel van een band tussen ouders en kind", vindt Renske Leijten (SP). Als het kan en als kinderen en ouders dat willen, moeten zij worden herenigd, vindt Leijten. Ook GroenLinks vindt dat er meer haast moet worden gemaakt met het herstel van contact en eventuele terugplaatsingen tussen ouders en kinderen. "Hierbij moet echt gekeken worden naar wat het beste is voor het kind", benadrukt Lisa Westerveld (GroenLinks).

Geen vertrouwen

Het CBS meldde in oktober dat 1115 kinderen van door toeslagenaffaire gedupeerde ouders op last van de rechter uit huis zijn geplaatst. In november nam een eensgezinde Kamer een motie van Omtzigt aan, waarin het kabinet werd opgedragen een onafhankelijk onderzoek te doen naar deze uithuisplaatsingen.

Omtzigt heeft geen enkel vertrouwen in het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid, dat nog van start moet gaan. Beide inspecties zijn niet onafhankelijk en ze gaan geen onderzoek doen naar individuele casussen, zegt hij. De twee inspecties mogen van hem wel bij het onderzoek worden betrokken, maar niet het voortouw nemen. Een hoogleraar of oud-rechter als onderzoeksvoorzitter past volgens Omtzigt beter. Ook Leijten hamert op een onafhankelijk onderzoek.

Meer uit Binnenland

73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

36 minuten geleden
Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

1 uur geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

2 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

2 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

3 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

4 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

4 uur geleden