
Omtzigt: Van Huffelen wist al eerder van andere 'zwarte lijsten'
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) wist wel degelijk dat er meer onwettige registratiesystemen waren zoals de Fraude Signalering Voorziening (FSV), toen haar collega Hans Vijlbrief (Financiën) in een debat mede namens haar antwoordde dat die er naar zijn weten niet waren. Dat schrijft Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op Twitter in reactie op zijn beantwoorde Kamervragen door Van Huffelen.
Van Huffelen antwoordt dat al op 23 juni een conceptrapport met deze informatie werd gedeeld aan de stuurgroep FSV. Zij nam deel aan die groep en heeft de rapporten ontvangen. Vijlbrief maakte geen deel uit van de groep en kreeg de rapporten niet. Van Huffelen zou de informatie niet aan Vijlbrief hebben gemeld, twittert Omtzigt.
Ook het debat waarin hij ontkende dat er meer lijsten waren, vond op 23 juni plaats. Volgens Van Huffelen werd er toen nog geen melding van gemaakt omdat het onderzoek naar de systemen nog niet was afgerond.
Er is langer irritatie in de Tweede Kamer over de informatievoorziening rondom de toeslagenaffaire. Van Huffelen moest eerder toegeven dat de commissie-Donner, die onderzoek doet naar de affaire, een belangrijke notitie niet had ontvangen. Daardoor werd er langer ten onrechte beslag gelegd op geld en eigendommen van veel toeslagenouders. Van Huffelen kreeg toen zware kritiek van Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten.
Begin juli werd bekend dat er meer registratie- en fraudesystemen, of 'zwarte lijsten', waren stopgezet. Deze systemen hadden overeenkomsten met de FSV, die tienduizenden Nederlanders op een zwarte lijst zette op basis van signalen die op fraude moesten wijzen. De FSV werd in februari stilgelegd, omdat die niet voldeed aan privacyrichtlijnen. Ook waren de bewijzen voor fraude onbetrouwbaar en oncontroleerbaar, schreven RTL Nieuws en Trouw toen.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geleden