Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: Van Huffelen wist al eerder van andere 'zwarte lijsten'

Omtzigt: Van Huffelen wist al eerder van andere 'zwarte lijsten'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) wist wel degelijk dat er meer onwettige registratiesystemen waren zoals de Fraude Signalering Voorziening (FSV), toen haar collega Hans Vijlbrief (Financiën) in een debat mede namens haar antwoordde dat die er naar zijn weten niet waren. Dat schrijft Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op Twitter in reactie op zijn beantwoorde Kamervragen door Van Huffelen.

Van Huffelen antwoordt dat al op 23 juni een conceptrapport met deze informatie werd gedeeld aan de stuurgroep FSV. Zij nam deel aan die groep en heeft de rapporten ontvangen. Vijlbrief maakte geen deel uit van de groep en kreeg de rapporten niet. Van Huffelen zou de informatie niet aan Vijlbrief hebben gemeld, twittert Omtzigt.

Ook het debat waarin hij ontkende dat er meer lijsten waren, vond op 23 juni plaats. Volgens Van Huffelen werd er toen nog geen melding van gemaakt omdat het onderzoek naar de systemen nog niet was afgerond.

Er is langer irritatie in de Tweede Kamer over de informatievoorziening rondom de toeslagenaffaire. Van Huffelen moest eerder toegeven dat de commissie-Donner, die onderzoek doet naar de affaire, een belangrijke notitie niet had ontvangen. Daardoor werd er langer ten onrechte beslag gelegd op geld en eigendommen van veel toeslagenouders. Van Huffelen kreeg toen zware kritiek van Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten.

Begin juli werd bekend dat er meer registratie- en fraudesystemen, of 'zwarte lijsten', waren stopgezet. Deze systemen hadden overeenkomsten met de FSV, die tienduizenden Nederlanders op een zwarte lijst zette op basis van signalen die op fraude moesten wijzen. De FSV werd in februari stilgelegd, omdat die niet voldeed aan privacyrichtlijnen. Ook waren de bewijzen voor fraude onbetrouwbaar en oncontroleerbaar, schreven RTL Nieuws en Trouw toen.

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

5 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

6 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

7 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

7 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

9 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

9 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

9 uur geleden