Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: Van Huffelen wist al eerder van andere 'zwarte lijsten'

Omtzigt: Van Huffelen wist al eerder van andere 'zwarte lijsten'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) wist wel degelijk dat er meer onwettige registratiesystemen waren zoals de Fraude Signalering Voorziening (FSV), toen haar collega Hans Vijlbrief (Financiƫn) in een debat mede namens haar antwoordde dat die er naar zijn weten niet waren. Dat schrijft Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op Twitter in reactie op zijn beantwoorde Kamervragen door Van Huffelen.

Van Huffelen antwoordt dat al op 23 juni een conceptrapport met deze informatie werd gedeeld aan de stuurgroep FSV. Zij nam deel aan die groep en heeft de rapporten ontvangen. Vijlbrief maakte geen deel uit van de groep en kreeg de rapporten niet. Van Huffelen zou de informatie niet aan Vijlbrief hebben gemeld, twittert Omtzigt.

Ook het debat waarin hij ontkende dat er meer lijsten waren, vond op 23 juni plaats. Volgens Van Huffelen werd er toen nog geen melding van gemaakt omdat het onderzoek naar de systemen nog niet was afgerond.

Er is langer irritatie in de Tweede Kamer over de informatievoorziening rondom de toeslagenaffaire. Van Huffelen moest eerder toegeven dat de commissie-Donner, die onderzoek doet naar de affaire, een belangrijke notitie niet had ontvangen. Daardoor werd er langer ten onrechte beslag gelegd op geld en eigendommen van veel toeslagenouders. Van Huffelen kreeg toen zware kritiek van Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten.

Begin juli werd bekend dat er meer registratie- en fraudesystemen, of 'zwarte lijsten', waren stopgezet. Deze systemen hadden overeenkomsten met de FSV, die tienduizenden Nederlanders op een zwarte lijst zette op basis van signalen die op fraude moesten wijzen. De FSV werd in februari stilgelegd, omdat die niet voldeed aan privacyrichtlijnen. Ook waren de bewijzen voor fraude onbetrouwbaar en oncontroleerbaar, schreven RTL Nieuws en Trouw toen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ondernemers krijgen brief bewindsvrouwen over brexit en corona

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden ondernemers ontvangen een brief van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) waarin ze worden opgeroepen ook in dit "ongekend moeilijke jaar" alle voorbereidingen te treffen voor de naderende gevolgen van de brexit.

1 dag geleden
Minister kan dumpvlucht naar risicogebied niet verbieden

DEN HAAG (ANP) - Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden.

2 dagen geleden
Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoewel wordt onderzocht hoe het tijdelijke Tweede Kamergebouw meer 'coronaproof' kan worden gemaakt, gaat de verhuizing komende zomer gewoon door. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops ziet te veel nadelen als de verhuizing toch weer wordt uitgesteld.

2 dagen geleden
Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

DEN HAAG (ANP) - Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

3 dagen geleden
Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

UTRECHT (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

3 dagen geleden
Henk Krol wil door in de politiek na vertrek uit eigen partij

DEN HAAG (ANP) - Henk Krol gaat de verkiezingen in met zijn eigen partij, nadat hij uit de Partij door de Toekomst is gestapt. Krol bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover. Krol liet zondag weten de partij te verlaten die hij in mei van dit jaar zelf oprichtte.

4 dagen geleden
Na vertrek van Krol wil oud-FVD'er Otten door met nieuw boegbeeld

DEN HAAG (ANP) - Henk Otten wil na het vertrek van Henk Krol uit de Partij voor de Toekomst door in de politiek. Na een "turbulente tijd" richt hij zich met de partij op de verkiezingen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe leider, maar wil daar wel de tijd voor nemen.

4 dagen geleden