
Omtzigt tegen Van der Plas: van verkapt dreigement neem je afstand
DEN HAAG (ANP) - Verkapte dreigementen, zoals dat van FDF-leider Mark van den Oever aan het adres van politici, zijn "niet OK", zegt NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas had hier afstand van moeten nemen toen haar ernaar werd gevraagd, aldus Omtzigt. De FDF-leider gaf aan dat onder anderen een van de NSC-Kamerleden tijdens de felle boerenprotesten "in het middelpunt van de belangstelling" zal komen te staan.
Van der Plas werd in de talkshow Op1 vrijdagavond gevraagd om een reactie op de uitlatingen van FDF-leider Van den Oever. Die richtte zijn pijlen op NSC-Kamerlid Harm Holman, die namens de nieuwe partij het woord voert over landbouw, en op landbouwminister Piet Adema. "Ja, dan gaan we het dáár weer over hebben", verzuchtte Van der Plas in het programma. De BBB-voorvrouw wilde alleen praten over het oplossen van problemen voor de boeren.
Omtzigt, die onder anderen met Van der Plas onderhandelt over een eventueel nieuw te vormen kabinet, vindt dat te mager. "Daar neem je gewoon afstand van", zegt hij tegen haar op X.
Andere reacties
Ook andere politici zijn niet te spreken over de insinuatie van Van den Oever en de reactie van Van der Plas. "Dit doe je echt niet. Bedreigen niet, en wegwuiven ervan ook niet", zegt CDA-Kamerlid Eline Vedder. "Mijn boerenhart huilt", aldus de christendemocraat. D66-leider Rob Jetten noemt het "zwak" dat Van der Plas de intimidatie en de felle protestacties van boeren, waarbij snelwegen worden geblokkeerd, niet veroordeelt. Hij roept haar op tempo te maken aan de formatietafel.
Volgens Volt-leider Dassen is de reactie van Van der Plas "kansloos en gevaarlijk".
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een kapitaalstorting in TenneT uitwerkt, waarmee de netbeheerder investeringen voor wind op zee kan betalen. Een motie van D66 die is ondertekend door acht andere partijen vraagt hierom. Ook de VVD steunt de motie, bevestigt de partij na berichtgeving door De Telegraaf.
21 uur geleden