Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt stort zich in strijd om leiderschap CDA

Omtzigt stort zich in strijd om leiderschap CDA

DEN HAAG (ANP) - Een onverwachte wending in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA: Pieter Omtzigt wil de partij ook gaan leiden. Dat zegt hij tegen RTL Nieuws. Hij is de vierde bekende kandidaat die zich gemeld heeft, na Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Martijn van Helvert.

Omtzigt zit al lang in de Kamer en staat bekend als een pitbull die zich in dossiers vastbijt, zoals in de toeslagenaffaire. Hij zegt als Kamerlid steeds nadrukkelijk controleur van het kabinet te zijn. "Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Hij was teleurgesteld toen minister van Financiën, Wopke Hoekstra, besloot niet te gaan voor het lijsttrekkerschap van de christendemocraten. "Ik wil ook lijsttrekker worden omdat ik het belangrijk vindt dat we de coronacrisis goed oplossen. Het is een zware crisis, we gaan richting een tekort van 100 miljard dit jaar."

Europees Parlement

Er werd vorig jaar ook al over gespeculeerd dat Omtzigt lijsttrekker zou willen worden bij de verkiezingen voor het Europese Parlement.

Omzigt doet ook onderzoek voor de Raad van Europa. Op Malta onderzoekt hij de machinaties rond de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. De regering van Malta is woedend over de naspeuringen van Omtzigt - onder politiebegeleiding - en eiste al dat hij van de zaak wordt afgehaald.

Het Kamerlid uit Enschede is populair in de partij met een stevige basis in Twente. Hij werd in 2012 als enige van de Kamer met voorkeurstemmen opnieuw in de Tweede Kamer gekozen. Hij voerde toen actie omdat hij op een onverkiesbare plaats was gezet.

Tweestrijd leek op handen

De strijd om het lijsttrekkerschap in het CDA leek lang een tweestrijd te worden tussen De Jonge en Hoekstra. Na het besluit van Hoekstra leek de weg geplaveid voor De Jonge. Uit peilingen bleek hij veel populairder dan Mona Keijzer. Maar de intrede van Omtzigt gooit de strijd om het leiderschap weer open.

Het CDA maakt vrijdag aan het eind van de middag bekend wie voorgedragen worden voor de lijsttrekkersverkiezing. Op 6 juli is er vermoedelijk een debat tussen de kandidaten. De leden kunnen dan van 6 tot 9 juli kiezen. Op die laatste dag wordt de uitslag bekendgemaakt.

Meer uit Binnenland

Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

31 minuten geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

38 minuten geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

2 uur geleden
Rij voor aanmeldcentrum Ter Apel, maar volgens COA genoeg plek

TER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.

2 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

5 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

5 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

6 uur geleden