Omtzigt spreekt geplaagd NSC toe op congres
DEN HAAG (ANP) - Rustig op gang komen zit er niet in voor Pieter Omtzigt in de week van zijn terugkeer: zaterdag spreekt hij het congres van zijn partij NSC in Nieuwegein toe. De leden hebben veel te bespreken. De samenwerking in de coalitie met PVV, VVD en BBB verloopt namelijk moeizaam en dat werkt door in de eigen gelederen. In de afgelopen weken zijn twee staatssecretarissen en evenveel Kamerleden van de partij teruggetreden omdat zij zich stoorden aan de omgangsvormen in de coalitie en het kabinet.
De korte bestaansgeschiedenis van de in augustus vorig jaar opgerichte partij van Omtzigt is tot nu toe een wilde rit. Bij de verkiezingen in november dat jaar behaalde de partij uit het niets twintig zetels. Daarna volgde een moeizame formatie waarbij de verwijten tussen de latere coalitiepartijen over en weer vlogen. NSC maakte zich zorgen of de rechtstaat wel veilig was bij de radicaalrechtse PVV, maar liet zich na afspraken hierover toch overhalen tot een samenwerking.
Ook daarna bleef het onrustig. Bij de coalitieonderhandelingen over de miljoenennota liepen de spanningen hoog op. In september meldde de partijleider dat hij voorlopig thuisbleef met burn-outklachten.
De nummer twee Nicolien van Vroonhoven nam het tijdelijk van hem over, maar haar was amper een inwerkperiode gegund. De spanningen in de coalitie liepen flink op in de discussie over de door de PVV zo gewenste asielnoodwet, waarbij NSC weer grote rechtstatelijke bezwaren had. Na meerdere overleggen tot diep in de avond ging de noodwet van tafel en werd een coalitiecrisis afgewend.
De "polariserende omgangsvormen" in de nasleep van de onrust in Amsterdam waren vorige week de reden voor de Marokkaans-Nederlandse staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) om een stap terug te doen. Ook dit leidde tot crisisoverleg tot in de nacht. Er werd rekening mee gehouden dat meer NSC-bewindslieden zouden volgen.
Ook deze ruzie werd gesust, maar niet zonder gevolgen. Twee NSC-Kamerleden stapten deze week op uit onvrede over de gang van zaken. Een dag later keerde Omtzigt terug in Den Haag.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank heeft woensdag de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS in 2015 hield ze een jezidi-vrouw als slavin, oordeelt de rechtbank. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De drie mannen die maandagavond werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de fatale explosies aan de Tarwekamp in Den Haag, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris in Den Haag verschijnen. Die bepaalt dan of de verdenkingen leiden tot het langer vasthouden van de verdachten.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provinciale politici in Zuid-Holland hebben aan het begin van hun Statenvergadering een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Een deel van een portiekflat in de wijk Mariahoeve stortte zaterdagochtend in na de explosies, die een grote brand veroorzaakten. Zes mensen overleden, vier anderen raakten gewond.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 19-jarige Lucas D., voor zijn betrokkenheid bij de hevige rellen rond de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv op 7 november.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer net zo hoog als een jaar eerder in dezelfde periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste twee kwartalen noteerde het statistiekbureau nog een afname van 4 procent. Dat de daling in de zomermaanden tot stilstand is gekomen, komt vooral door een hogere uitstoot van de industrie en in de gebouwde omgeving. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld woningen en kantoren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 9810 meldingen van datalekken gekregen. Dat is iets minder dan in dezelfde periodes van 2022 en 2023. Toen registreerde de privacytoezichthouder ongeveer 10.500 meldingen van datalekken. Bedrijven, overheden en organisaties zijn in principe verplicht om datalekken te melden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, is vorig jaar 10 procent slachtoffer van geweld geworden, telde statistiekbureau CBS. Van de overige bevolking overkwam dat 6 procent.
5 uur geleden