Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt praat met informateurs over nieuwe bestuurscultuur

Omtzigt praat met informateurs over nieuwe bestuurscultuur

DEN HAAG (ANP) - Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) gesproken over een nieuwe bestuurscultuur. De informateurs zijn bezig met een "zeer inhoudelijk verhaal en daar ben ik blij mee", zei Omtzigt na afloop van het gesprek.

Hij verklaarde niet veel vertrouwen te hebben dat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de bestuurscultuur nog gaat veranderen. Hij ziet te weinig terechtkomen van beloftes die zijn gemaakt over dit onderwerp. Die vier partijen onderhandelen ook over de vorming van een nieuw kabinet.

Omtzigt was als enige fractie in de Kamer nog niet gehoord in het hele formatieproces. Hij stapte in juni uit het CDA. Hij speelde een belangrijke rol in het blootleggen van de Toeslagenaffaire en werd daarbij tegengewerkt door het demissionaire kabinet. Aan het begin van de formatie werd verkenner Kajsa Ollongren (D66) gefotografeerd met een papier waarop "functie elders" met de naam Pieter Omtzigt stond. Het leidde tot een crisis in de formatie en een nog luidere roep in de Kamer om een nieuwe bestuurscultuur.

Naast de nieuwe bestuurscultuur bracht Omtzigt vier punten in waar de onderhandelende partijen aandacht aan zouden moeten geven. Er moet volgens hem meer aandacht komen voor de problemen van de EU, de rechtstaat moet versterkt worden, er moet gekeken worden naar de bestaanszekerheid en de woningcrisis moet aangepakt worden.

Meer uit Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

3 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

9 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

14 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

16 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden