Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.

In het slechtste scenario kost een nieuwe methode om gedupeerde ouders te compenseren 5 miljard euro extra, werd gister bevestigd aan het ANP na berichtgeving van NOS. Dat bedrag wordt genoemd in conceptstukken van de evaluatie van de alternatieve schaderoute die wordt uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). Ouders met aanvullende schade moeten hierdoor sneller compensatie krijgen.

"Zoals u weet ben ik een van de weinige Kamerleden die tegen de hersteloperatie heeft gestemd, omdat die onbeheersbaar zou worden", zegt Omtzigt. Mensen met weinig schade worden daardoor goed geholpen, vindt hij, terwijl zware gedupeerden "achteraan de rij" moeten aansluiten.

Deadline akkoord

Het proces van compensatie is nu "heel onbeheersbaar geworden" zegt Omtzigt, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het onthullen en onder de aandacht brengen van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat het demissionaire kabinet opheldering moet geven.

De informatie over de financiële tegenvaller komt naar buiten op een pikant moment, aangezien de onderhandelende partijen uiterlijk woensdag hun akkoord op hoofdlijnen af willen sluiten.

Relativering

"Wen er maar aan als regering", relativeert Omtzigt, vooruitlopend op een mogelijke coalitie. "Als je niet tegen kunt dat er dingen gebeuren, dan moet je niet in de politiek gaan."

Meer uit Politiek

Rutte noemt bevrijding gijzelaars een hoopvol teken

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte vindt de bevrijding van vier Israëlische gijzelaars "een hoopvol teken", zo schrijft de demissionaire premier op X. "We blijven Hamas oproepen alle gegijzelden onmiddellijk vrij te laten."

1 uur geleden
Wilders bij Vlaams Belang: 'morgen D-day in Vlaanderen'

AALST (ANP) - Op een bijeenkomst van de Vlaamse radicaal-rechtse partij Vlaams Belang zei PVV-leider Geert Wilders zaterdagochtend dat "het morgen D-day is in Vlaanderen, het begin van de bevrijding van Vlaanderen".

6 uur geleden
Weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, Ria Lubbers, overleden

DEN HAAG (ANP) - Ria Lubbers, de weduwe van oud-premier Ruud Lubbers, is afgelopen dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar familie in een rouwadvertentie in AD en NRC. De oorzaak van haar overlijden is niet bekendgemaakt. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden, zo staat in de advertentie.

7 uur geleden
IND had in zomer al 'incomplete cijfers' over lage nareis op nareis

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had afgelopen zomer, zo'n maand na de val van het kabinet, al cijfers die lieten zien dat het maar weinig voorkomt dat asielzoekers verre familieleden naar Nederland halen. Dit wordt "nareis op nareis" genoemd. De uitspraak van VVD-leider en demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz dat dit veel zou voorkomen, speelde een rol in de verkiezingscampagne.

7 uur geleden
Staatssecretaris Van Rij per november aan de slag bij het IMF

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wordt voorgedragen voor een functie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Hij zal per 1 november worden benoemd als plaatsvervangend bewindvoerder van de Nederlands-Belgische kiesgroep, die naast Nederland en België ook andere landen vertegenwoordigt. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Nederland bouwt 180 pantserwagens voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met Zweden en Denemarken infanteriegevechtsvoertuigen bouwen voor Oekraïne, meldt het ministerie van Defensie. Het grootste deel, 180 van de in totaal 230 CV90-pantserwagens, wordt volgens een woordvoerder in Nederland gemaakt.

1 dag geleden
De Jonge 'ronduit positief' over experiment kleiner stembiljet

DEN HAAG (ANP) - Het experiment in vijf gemeenten met een nieuw, veel kleiner stembiljet is "ronduit positief" verlopen, zegt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Het nieuwe formulier werd donderdag voor het eerst gebruikt tijdens de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. Als een uitgebreide evaluatie goed uitpakt, dan moet het volgens hem lukken om het kleinere formulier overal in te voeren bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.

1 dag geleden