Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

Dat Omtzigt aanhikt tegen deelname aan een kabinet met PVV-leider Geert Wilders als premier, werd vorige week al duidelijk. De NSC-voorman gaf toen aan dat hij nog niet klaar is om over zo'n coalitie te onderhandelen. Hij wees erop dat de PVV maatregelen voorstelt die indruisen tegen de grondwet. Die zorgen "staan nog recht overeind" zei Omtzigt maandag na zijn bezoek aan Plasterk.

Uitgerekend Omtzigt was onderwerp van een veelbesproken notitie waarmee toenmalig verkenner Kajsa Ollongren kort na de verkiezingen van maart 2021 onbedoeld op de foto werd gezet. Hij was toen nog CDA-Kamerlid, maar voor hem zou een "functie elders" gezocht moeten worden. Dit bleek later ter tafel te zijn gekomen in een gesprek tussen de verkenners en VVD-leider Mark Rutte.

Vertrouwensbreuk

Die foto veroorzaakte een enorme vertrouwensbreuk in politiek Den Haag. Het zou uiteindelijk meer dan negen maanden duren voor er een nieuw kabinet - mét het CDA - op het bordes stond. Tussen Omtzigt en zijn oude partij kwam het niet meer goed. Hij ging alleen verder in de Kamer en richtte deze zomer zijn eigen partij op, die deze week met twintig zetels in de Tweede Kamer komt.

Het woord "ondergrens" gebruikte Omtzigt vaker in de context van de kabinetsformatie. "Voor mij is de grondwet de ondergrens", zei hij maandag nog tegen de pers na zijn gesprek met verkenner Plasterk. En hij gebruikte vrijwel exact diezelfde woorden vorige week al in een tweet om uit te leggen waarom hij nog niet bereid is met de PVV te onderhandelen.

Gesprekken

NSC was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Omtzigt verklaarde zich maandag wel bereid tot gesprekken in klein comité met PVV, VVD en BBB, de partijen waarmee Wilders het liefst wil gaan regeren. Van onderhandelingen is nog geen sprake, benadrukte hij wel. VVD-leider Dilan Yeşilgöz zei dat zij "niet kan wachten" om te gaan praten over een centrumrechts kabinet. Maar zij stapte niet af van haar standpunt dat haar partij dat alleen als gedoogpartner wil steunen.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

7 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

8 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

8 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

9 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

10 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

13 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

13 uur geleden