Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: ik wilde niet meewerken aan persoonlijke aanval op Rutte

Omtzigt: ik wilde niet meewerken aan persoonlijke aanval op Rutte

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt heeft tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar afstand genomen van een plan binnen het CDA om een persoonlijke, anonieme aanval op VVD-leider en premier Mark Rutte te lanceren. Dat zegt hij in reactie op een boek van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee, die de plannen dinsdag onthulden.

Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Hans van der Wind, een belangrijke financier van de CDA-campagne, media-adviseur Martin van Putten, en Omtzigt, die toen nog lid was van het CDA. Omtzigt neemt nadrukkelijk afstand van de bewering dat hij een van de initiatiefnemers was. Hij zegt in zijn reactie dat hij "om precies te zijn één gesprek" had met Van der Wind en Van Putten.

"Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had. Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden, heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken."

Behoorlijk ongepast

Omtzigt liet dit naar eigen zeggen ook weten aan de commissie die ná de verkiezingen de CDA-campagne evalueerde. "Dit was behoorlijk ongepast en helemaal voor een christendemocratische partij", schreef hij aan de commissie onder leiding van Liesbeth Spies, over het idee om de aanval op Rutte onder meer op MH17 en seksualiteit te richten.

In het rapport van de commissie-Spies wordt met geen woord gerept over de anonieme campagne. Ook in het 76 pagina's tellende memo dat Omtzigt aan de commissie schreef, en dat in juni uitlekte, schrijft de voormalige CDA'er er niets over. Het Kamerlid laat weten de plannen voor de campagne in een vertrouwelijke brief aan Spies te hebben gemeld, maar wil die brief niet delen.

"Mijn weergave van de feiten wordt bevestigd door de vierde persoon die bij het eenmalige gesprek met het CDA-campagneteam was." Omtzigt zegt dit ook aan Broer en Kee te hebben verteld. "Maar zij hebben dat niet vermeld of contact met hem opgenomen."

Meer uit Binnenland

Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

15 minuten geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

18 minuten geleden
Geen treinen tussen Rotterdam en Schiphol op zondag

UTRECHT (ANP) - Zondag rijden er geen treinen tussen Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Spoorbeheerder ProRail verricht dan grootschalige werkzaamheden aan het spoor bij die stations, meldt de NS. Ook de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam rijdt niet.

1 uur geleden
Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

2 uur geleden
OM eist tbs tegen vrouw die kind uit raam gooide

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Oekraïne die haar zestien dagen oude zoontje zou hebben gedood door hem vanaf tweehoog naar beneden te gooien. Het drama voltrok zich op 24 februari bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Parallelweg in Den Haag. De vrouw heeft verklaard dat een stem in haar hoofd haar opdroeg haar baby te doden.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt 33 jaar na roofmoord op Rotterdamse ondernemer

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie heeft dinsdag een verdachte opgepakt voor de roofmoord op de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Van der Mee werd op 14 februari 1990 in zijn winkel met huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat overvallen en doodgeschoten. De politie heeft een 59-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood.

2 uur geleden
Agent veroordeeld tot taakstraf van 80 uur voor schieten op Jouke

UTRECHT (ANP) - De agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechtbank in Utrecht acht de agent schuldig aan poging tot doodslag.

3 uur geleden