Omtzigt: ik wilde niet meewerken aan persoonlijke aanval op Rutte
DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt heeft tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar afstand genomen van een plan binnen het CDA om een persoonlijke, anonieme aanval op VVD-leider en premier Mark Rutte te lanceren. Dat zegt hij in reactie op een boek van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee, die de plannen dinsdag onthulden.
Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Hans van der Wind, een belangrijke financier van de CDA-campagne, media-adviseur Martin van Putten, en Omtzigt, die toen nog lid was van het CDA. Omtzigt neemt nadrukkelijk afstand van de bewering dat hij een van de initiatiefnemers was. Hij zegt in zijn reactie dat hij "om precies te zijn één gesprek" had met Van der Wind en Van Putten.
"Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had. Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden, heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken."
Behoorlijk ongepast
Omtzigt liet dit naar eigen zeggen ook weten aan de commissie die ná de verkiezingen de CDA-campagne evalueerde. "Dit was behoorlijk ongepast en helemaal voor een christendemocratische partij", schreef hij aan de commissie onder leiding van Liesbeth Spies, over het idee om de aanval op Rutte onder meer op MH17 en seksualiteit te richten.
In het rapport van de commissie-Spies wordt met geen woord gerept over de anonieme campagne. Ook in het 76 pagina's tellende memo dat Omtzigt aan de commissie schreef, en dat in juni uitlekte, schrijft de voormalige CDA'er er niets over. Het Kamerlid laat weten de plannen voor de campagne in een vertrouwelijke brief aan Spies te hebben gemeld, maar wil die brief niet delen.
"Mijn weergave van de feiten wordt bevestigd door de vierde persoon die bij het eenmalige gesprek met het CDA-campagneteam was." Omtzigt zegt dit ook aan Broer en Kee te hebben verteld. "Maar zij hebben dat niet vermeld of contact met hem opgenomen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft hard uitgehaald naar degenen die haar hebben beticht van antisemitisme, nadat ze de actie 'Wij staan naast onze Joden' van donderdagavond 28 november op de Dam had verplaatst naar de Stopera.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Nederland heeft de vader van de ontvoerde te vroeg geboren baby Santiago overgeleverd aan Frankrijk, meldt een ingewijde aan persbureau AFP. De moeder werd eerder al overgedragen. De man koos voor een lange procedure in een poging niet naar Frankrijk gestuurd te worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Machinisten reden vorig jaar 98 keer door een rood sein. Dit leidde niet tot botsingen, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt zich wel zorgen, omdat er een botsing had kunnen ontstaan. In het jaarverslag Spoorveiligheid laat de inspectie weten dat een trein 29 keer "het gevaarpunt" bereikte.
6 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De twee verdachten van het mishandelen en vernederen van cliënten op de voormalige zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde zullen worden onderzocht door een psycholoog. Het hof in Leeuwarden stemde donderdag in met de verzoeken van hun advocaten om persoonlijkheidsonderzoeken te laten uitvoeren.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat minister Eppo Bruins (Media) 3,6 miljoen euro overmaakt naar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om daar de sociale veiligheid te verbeteren. Een motie van de BBB om dat geld weer in te trekken kreeg donderdag een meerderheid. De partijen die voor stemden, vinden niet dat "slecht gedrag beloond moet worden".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat de Europese Unie oproepen om afspraken met Georgië over visumvrij reizen op te schorten. Dat heeft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) gemeld op X. Na de parlementsverkiezingen in Georgië eind oktober is sprake van veel onrust en protesten waartegen de politie gewelddadig optreedt.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Onder grote publieke belangstelling hebben 22 gebruikers van de bed-bad-broodregeling in Rotterdam aan de rechter gevraagd hun opvang ook na 1 januari te behouden. Volgens Pim Fischer, de raadsman van de ongedocumenteerde vreemdelingen, is de sluiting in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het zogeheten arrest-Changu. In dat arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie staat dat een Europese lidstaat iedere ongedocumenteerde die niet binnen een gestelde termijn is uitgezet, een minimumvoorziening moet bieden.
9 uur geleden