Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: ik ben op onheuse wijze gepasseerd als CDA-lijsttrekker

Omtzigt: ik ben op onheuse wijze gepasseerd als CDA-lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is "op onheuse wijze gepasseerd als lijsttrekker" van zijn partij. Dat schrijft de christendemocraat zelf in een document over de verkiezingscampagne en zijn eigen rol in het CDA. De voormalig partijvoorzitter van het CDA had Omtzigt beloofd dat hij lijsttrekker zou worden in plaats van Hugo de Jonge, als die het lijsttrekkerschap zou neerleggen.

Toen De Jonge inderdaad stopte, werd niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt heeft naar eigen zeggen onder druk "toegegeven", en is hierover achteraf teleurgesteld. "Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in", schrijft hij in het document

Het memo zou deel moeten uitmaken van het onderzoek naar de verkiezingscampagne en kwam donderdag op straat te liggen. Omtzigt vertelt daarin over CDA'ers die hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken.

Partijbestuur

Nadat De Jonge intern had aangekondigd dat hij inderdaad zijn lijsttrekkerschap zou neerleggen, heeft Omtzigt met twee leden van het partijbestuur gesproken, onder wie voorzitter Rutger Ploum. "Ik herinner hen onder meer aan de afspraak met Rutger, namelijk dat ik lijsttrekker zou worden als Hugo onverhoopt uit zou vallen", aldus Omtzigt. Maar het bestuur vroeg toch Hoekstra. Omtzigt heeft naar zijn zeggen niet de tijd gekregen om hierop goed te reageren. Hij werd onder druk gezet toen hij met zijn vrouw wilde overleggen.

Omtzigt tekent op hoe het bestuur niet naar buiten wilde treden over het opstappen van De Jonge voordat er een vervanger was. Maar Omtzigt zelf had behoefte aan 24 uur bedenktijd over de vraag of hij akkoord ging met Wopke Hoekstra als de nieuwe lijsttrekker. Die tijd kreeg hij niet, schrijft Omzigt in het memo.

Als Omtzigt dan toch "toegeeft", vraagt Hoekstra volgens hem alsnog om tijd. De minister werd eerder gezien als kroonprins, maar had al gezegd dat hij geen gooi zou doen naar het lijsttrekkerschap omdat die positie hem niet zou passen. "Ik ben ziedend, omdat ik de tijd niet kreeg die Wopke nu wel wordt gegund", schrijft Omtzigt. "Ondanks de belofte van Rutger ben ik op onheuse wijze gepasseerd als lijsttrekker". Het Kamerlid verlaat de woning van Hoekstra waar hij uiteindelijk op bezoek is "diep teleurgesteld".

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 2 dagen geleden
DIE man kan ik HEER noemen--verraden door zijn npartijgenoten en "vergeten" door rutte. weer een bewijs dat mijn vader gelijk had: "politiek? liegen--bedriegen--verraden en zakkenvullen." pa, je had weer eens gelijk.
bung 87 2 dagen geleden
sterkte, heer omtzicht.

Meer uit Politiek

SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

7 uur geleden
Jongerenorganisatie GroenLinks, DWARS, heeft nieuwe voorzitter

ZOETERMEER (ANP) - De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 20-jarige Hiske Scholtens uit Zoetermeer. Scholtens volgt Sabine Scharwachter op.

10 uur geleden
CDA'ers roepen op tot vervroegd partijcongres na vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Binnen het CDA klinkt de roep om vervroegd een partijcongres te organiseren, nu prominent CDA'er Pieter Omtzigt heeft besloten de partij te verlaten. De Stichting Sociale Christendemocratie wil "opheldering en verantwoording" van het CDA-bestuur over de uitgelekte memo van Omtzigt. Daarin beschrijft hij hoe hij is tegengewerkt door de partij en zich op momenten "onveilig" binnen het CDA voelde.

15 uur geleden
Hamer: partijen naderen elkaar, stugheid is logisch in deze fase

DEN HAAG (ANP) - Partijen "naderen elkaar op de inhoud", zegt informateur Mariëtte Hamer. Dat betekent nog niet dat snel duidelijk wordt welke partijen straks deel uitmaken van het nieuwe kabinet, maar dat had Hamer naar eigen zeggen "na één ronde" ook niet verwacht. "Zo lang ben ik niet bezig, deze omtrekkende bewegingen zijn volstrekt logisch."

2 dagen geleden
Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

DEN HAAG (ANP) - De formatie zal niet moeilijker worden door de notitie van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, denkt VVD-leider Mark Rutte. Hij wilde vrijdag verder geen commentaar geven op de kwestie, behalve dat het zonder CDA het moeilijk wordt een meerderheidskabinet te vormen. D66-leider Sigrid Kaag wilde er ook geen uitspraken over doen.

2 dagen geleden
CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

2 dagen geleden
Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

2 dagen geleden