Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt: gebrek aan steun CDA-ministers pijnlijk om te lezen

Omtzigt: gebrek aan steun CDA-ministers pijnlijk om te lezen

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vond het "pijnlijk" om in de onlangs vrijgegeven notulen van de ministerraad te lezen dat niet één bewindspersoon van zijn eigen partij zijn inspanningen voor slachtoffers van de toeslagenaffaire serieus nam. Hij schrijft dat in een document over de voor de christendemocraten teleurstellend verlopen verkiezingscampagne, en over zijn eigen rol in het CDA. Het document werd door GeenStijl online gezet.

Omtzigt spreekt van een "ontluisterend beeld", omdat ook niemand zich leek te bekommeren om het lot van de gedupeerde ouders. "Bij mij is daar iets geknapt", schrijft hij. En verderop: "op een gegeven moment was ik overigens gewoon bang voor weer telefoontjes als ik Kamervragen gesteld had over de zaak, maar het moest gewoon."

Ook als in december het vernietigende rapport verschijnt van een parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van CDA'er Chris van Dam, voelt Omtzigt zich nog altijd niet serieus genomen. "Meerdere ministers wilden mij vertellen wat ik van het rapport moet vinden", schrijft hij. Dat gebeurde volgens hem tijdens een overleg tussen Kamerleden en bewindslieden van het CDA. "Wat een desillusie, en dat van mijn eigen partijgenoten!"

Hoekstra

Omtzigt protesteerde opnieuw toen kort daarop tijdens een sessie in het Catshuis besloten werd alle gedupeerden 30.000 euro te geven. Hij was daar tegen, omdat hij wist dat veel ouders veel minder schade hadden geleden. "Ik vind dat niet te verantwoorden richting de belastingbetalers", aldus Omtzigt. "Deze regeling was overduidelijk bedacht door ministers die niet wisten hoe het zat maar een statement wilden maken."

CDA-lijsttrekker en minister van Financiën Wopke Hoekstra luisterde volgens Omtzigt niet. "Voor mij was het duidelijk: op het terrein waarvan ik alles wist, was mijn expertise niet van belang. En als nummer 2 had ik geen rugdekking van de nummer 1 op het belangrijkste dossier waar ik aan gewerkt had", concludeert Omtzigt. Hij noemt de regeling overigens "illegaal", omdat de ministerraad dat besluit had moeten nemen, niet het selecte gezelschap dat bijeen was in het Catshuis.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 5 dagen geleden
@Akerk : Omtzigt moet absoluut niet stoppen. Niet met de onderste steen boven halen en niet als kamerlid. Hij is een van de heel weinige kamerleden die opkomen voor de burgers en hij is in zijn eentje goed voor 5 kamerzetels. Dus niet opstappen maar blijven zitten en een eigen partij beginnen samen met dat handje vol andere kamerleden die daadwerkelijk doen waar ze voor in de kamer zitten : De burgers vertegenwoordigen.
Akerk 5 dagen geleden
ophouden met jammeren, en een andere partij zoeken ,of stoppen .

Meer uit Politiek

Graus laat onafhankelijk 'adviseur' naar beschuldigingen kijken

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Dion Graus heeft "een onafhankelijke adviseur integriteit" gevraagd een "oriënterend onderzoek uit te laten voeren" naar de beschuldigingen van seksuele intimidatie aan zijn adres. Dat laat de PVV in een persbericht weten.

8 uur geleden
Hoekstra besprak 'medische hulp' Omtzigt met honderden CDA'ers

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-call met minstens 350 leden en CDA-prominenten persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld. Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd "medische hulp" te overwegen. De partijleider besprak die gevoelige informatie in een digitaal gesprek, waarbij ook het ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.

21 uur geleden
CDA houdt uiterlijk medio september bijzonder congres

DEN HAAG (ANP) - Het CDA houdt uiterlijk medio september een bijzonder congres. Dat heeft het landelijk bestuur besloten. De partij zit in een crisis onder meer door het vertrek van het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt. De verkiezingen verliepen ook dramatisch voor de christendemocraten.

1 dag geleden
Hoofdrolspelers kabinetsformatie langs bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer ontvangt dinsdag in verschillende samenstellingen de drie hoofdrolspelers in de moeizaam verlopende kabinetsformatie. CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt eerst afzonderlijk met achtereenvolgens VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, die daarna ook nog samen zijn uitgenodigd.

1 dag geleden
CDA publiceert donaties, één donor gaf ruim miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft maandagavond openheid van zaken gegeven over een aantal donaties aan de partij. Steunpilaar van de partij Hans van der Wind doneerde ruim 1 miljoen euro. In een verklaring laat de partij weten de stap te zetten vanwege de suggestie die Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen week wekte over beïnvloeding van de partijkoers door donoren.

1 dag geleden
Initiatiefnemers: genoeg steun voor extra CDA-congres

DEN HAAG (ANP) - Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Dat laat de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, maandagavond weten.

1 dag geleden
SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

2 dagen geleden