Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt en SP vragen of asielaanwijzing een misdrijf was

Omtzigt en SP vragen of asielaanwijzing een misdrijf was

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Pieter Omtzigt en Jasper van Dijk (SP) willen van de regering weten of voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol een ambtsmisdrijf heeft gepleegd door half december een aanwijzing te geven om asielzoekers op te vangen. De twee parlementariërs willen zelf nu nog niet concluderen dat ze zich daar schuldig aan heeft gemaakt, maar willen wel "een goede juridische uitleg", zegt Omtzigt desgevraagd.

Volgens de Kamerleden heeft Broekers-Knol door het woord "aanwijzing" te gebruiken gesuggereerd dat gemeenten die opdracht moesten uitvoeren. Juridisch was dat helemaal niet zo, erkende Broekers-Knol maandag vlak voordat ze werd vervangen. Omtzigt en Van Dijk vragen zich af of dat betekent dat ze die brieven heeft verstuurd "wetende dat daardoor de Grondwet werd geschonden". Dat zou een ambtsmisdrijf kunnen zijn, stellen zij vast. "We zien dat de regering zich niet aan de wet gehouden heeft en willen uitleg van de regering hebben", aldus Omtzigt.

Iedereen kan aangifte doen van een ambtsmisdrijf, dus ook Omtzigt en Van Dijk. Maar voordat daar sprake van is willen zij eerst tekst en uitleg en een aantal documenten krijgen vanuit het kabinet. Als er inderdaad sprake is van een ambtsmisdrijf, betekent dat ook dat er een aangifteplicht is voor onder anderen ambtenaren. Die zouden dan verplicht melding moeten maken bij de Rijksrecherche.

De Kamervragen zijn gesteld aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), minister Dilan Yeşilgöz van Justitie, Kajsa Ollongren als voormalig minister van Binnenlandse Zaken en premier Mark Rutte. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet reageren op vragen of er mogelijk sprake is van een ambtsmisdrijf omdat een reactie op Kamervragen "altijd eerst naar de Kamer" moet. Ankie Broekers-Knol schreef maandag dat "de term aanwijzing is ingegeven door de acute noodsituatie waarvan sprake was, mede gezien de internationaalrechtelijke verplichtingen waaraan Nederland zich verbonden heeft".

Meer uit Politiek

Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

4 uur geleden
Tweede Kamer voorbereid op komst honderden Groningers voor debat

DEN HAAG (ANP) - Voor de Groningers die dinsdag het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning willen bijwonen, zijn extra zalen gereserveerd. De medewerkers in het Kamergebouw weten niet op hoeveel mensen ze moeten rekenen, maar er is plek voorbereid voor zo'n 250 Groningers.

8 uur geleden
Senaatslid voor BBB Tamara Monzon trekt zich terug

DEN HAAG (ANP) - Tamara Monzon, de nummer 16 van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Eerste Kamerfractie, heeft zich vanwege privéredenen teruggetrokken. Dat bevestigt BBB-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Ilona Lagas, na berichtgeving door NRC. In plaats daarvan wordt Math Goossen uit Limburg op 13 juni als Senaatslid geïnstalleerd.

8 uur geleden
Minister Hoekstra veroordeelt opblazen stuwdam in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) veroordeelt het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Hij laat weten "ernstig bezorgd" te zijn over de verwoesting van de Nova Kachovka-stuwdam en spreekt van een "opzettelijke en roekeloze daad".

9 uur geleden
Senaat stemt in met basisbeurs, aanmeldingen starten half juni

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. Daardoor ontvangen ongeveer 435.000 studenten op universiteiten en hogescholen vanaf september deze tegemoetkoming voor de studiekosten. Zij kunnen zich hiervoor vanaf maandag 19 jun aanmelden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

9 uur geleden
Veiligheidsberaad praat met bewindsman over crisisnoodopvang

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat dinsdagavond in Utrecht met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de crisisnoodopvang. Ook andere zaken rondom de asielopvang en de opvang van gevluchte Oekraïners komen aan de orde.

12 uur geleden
Nederlandse politici wijzen naar Russen na instorten dam Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De oorzaak van en verantwoordelijkheid voor het instorten van de dam bij de Oekraïense stad Nova Kachovka zijn niet duidelijk, maar Nederlandse politici kijken vooral verontwaardigd naar Rusland. Als de Russen hier inderdaad achter zitten "dan laat het absoluut zien hoever de Russen bereid zijn te gaan, ook ten koste van de burgerbevolking", zei staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

13 uur geleden