Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt en linkse partijen willen lagere rente op studieleningen

Omtzigt en linkse partijen willen lagere rente op studieleningen

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat studenten van de 'pechgeneratie' fors minder rente gaan betalen over studieleningen die zij zijn aangegaan in de periode dat er geen basisbeurs was. Hij dient samen met GroenLinks-PvdA en Volt een voorstel in waardoor zij tot bijna 2 procentpunt minder zouden gaan betalen,

Als financiële dekking wil Omtzigt de zogeheten expatregeling versoberen. Buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, hoeven de eerste vijf jaar geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van wat zij verdienen. Door dat voordeel stapsgewijs af te bouwen, willen Omtzigt en de linkse partijen op termijn structureel 200 miljoen euro extra ophalen.

Door de langdurig lage rente op staatsleningen konden ook studenten jarenlang gratis lenen. Maar nu de rente stevig is opgelopen, mede door het beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert om de inflatie te beteugelen, betalen zij sinds dit jaar ongeveer een half procent. Volgend jaar gaat dat fors omhoog naar ruim 2,5 procent.

Of het voorstel op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat veel partijen in hun maag zitten met de oplopende rente op studieleningen, vooral voor studenten die aan hun studie begonnen toen er geen basisbeurs was en daardoor vaak geen andere keuze hadden dan te lenen.

Meer uit Politiek

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

8 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

12 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden