Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt deelt in eerste lezing tik uit aan Hoekstra en Rutte

Omtzigt deelt in eerste lezing tik uit aan Hoekstra en Rutte

AMSTERDAM (ANP) - In een eerste lezing sinds zijn terugkeer in de Tweede Kamer, haalt oud-CDA'er Pieter Omtzigt hard uit naar zijn voormalige partijleider Wopke Hoekstra en naar demissionair premier Mark Rutte. "De beeldvorming gaat boven alles", zegt Omtzigt in debatcentrum De Balie over "de huidige politieke cultuur die ontstaan is onder premier Rutte".

De eerder dit jaar vrijgegeven notulen van de ministerraad laten volgens Omtzigt zien dat tijdens de toeslagenaffaire niet wordt gesproken over "de reële problemen van de toeslagenslachtoffers", maar eerder over "het sensibiliseren van niet nader te noemen Kamerleden". Hij verwijst daarmee naar een uitspraak van Hoekstra, die in de ministerraad benadrukte dat het CDA vaak heeft geprobeerd Omtzigt te 'sensibiliseren'

Omtzigt is ook verontwaardigd dat Hoekstra en Rutte als fractievoorzitter in de Kamer zitten, terwijl ze ook demissionair bewindspersoon zijn. "Iedere voetbalspeler weet dat hij een onafhankelijke scheidsrechter nodig heeft, maar in Den Haag is jezelf controleren nooit een probleem", zegt hij over de rol van de Kamer als controleur van de regering.

Gebrek aan controle

De nadruk op beeldvorming en het gebrek aan stevige controle zorgen ervoor dat beleid niet goed aansluit bij de problemen die er zijn in Nederland. "Daarom krijgt het terugdringen van de armoedecijfers in de praktijk voorrang boven het terugdringen van armoede en richt ons overheidsbeleid zich op het verbeteren van de koopkrachtplaatjes, meer dan op het verbeteren van de koopkracht." Hierdoor ontstaan "gaten in de sociale zekerheid", zegt Omtzigt.

Volgens het Kamerlid is vooral beterschap nodig op het gebied van "wonen, bestaanszekerheid, en een nieuw sociaal contract voor het herstel van de relatie tussen overheid en burger". Dit zijn thema's die "eigenlijk geen uitstel dulden", maar "bij de formerende partijen lijkt deze urgentie te ontbreken".

Onderzoekscommissies

Hij pleit voor meer regie van het Rijk op het gebied van volkshuisvesting, het afschaffen van de verhuurdersheffing en meer bouwen buiten de steden. Ook stelt hij het "herijken van de definities van het minimumloon en het minimum-inkomen" voor, net als het hervormen van het belastingstelsel. Om de regering beter te controleren, moet de Kamer vaker onderzoekscommissies instellen in plaats van de regering zelf, stelt Omtzigt.

Hij vindt dat de positie van de Kamer als controleur en medewetgever hersteld moet worden. Zo staat die rol in de grondwet beschreven. Hij suggereert dan ook om in de Tweede Kamer "de grondwet aan de muur" te hangen, om "vooral ook de demissionair premier er steeds aan te herinneren wat onze grondwettelijk taak en opdracht is".

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dansan 1 maand geleden
Duidelijke taal, dacht ik zo. Rutte en de Jong ook opstappen. Prima taal van Omzicht, ga zo door !!!!
JoMePi 1 maand geleden
Goed ventje die Omtzigt
bung 87 1 maand geleden
terug van weggeweest en meteen de waarheid uitgesproken. niet leuk he rutte en hoekstra om met je neus op de harde feiten te worden geduwd. heerlijk om een luis in de pels te hebben. pet af voor dhr omtzigt.
volijke 1 maand geleden
Duidelijke taal, eindelijk iemand die laat zien wat er verkeerd gaat in de regering. En graag, hang de grondwet maar voor de neus van de heer Rutte!
Van Puffellen 1 maand geleden
Spijker recht op zijn kop Hulde

Meer uit Politiek

Partijen willen meer onderzoek naar uithuisplaatsingen

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

2 uur geleden
Partijen geschokt over uithuiszettingen toeslagenkinderen

DEN HAAG (ANP) - Partijen zijn geschokt en verontwaardigd dat de afgelopen vijf jaar meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

1 dag geleden
Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

2 dagen geleden
Partijleiders onderhandelen in Catshuis verder over formatie

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen zaterdag vanaf het middaguur bijeen in het Catshuis in Den Haag om verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Het gaat om een regulier overleg met de twee informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Er worden geen besluiten verwacht.

4 dagen geleden
CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. Daarmee maakt Huibers grote kans om op 11 december - op het najaarscongres van de partij - tot voorzitter te worden gekozen.

5 dagen geleden
Bijval EU-voorman voor Rutte in twitterruzie met premier Slovenië

BRUSSEL (ANP) - Ook de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie mengt zich in de ruzie tussen demissionair premier Mark Rutte en zijn Sloveense collega. Charles Michel hekelt net als Rutte de aanval van premier Janez Janša op Europarlementariërs en maant meteen tot "wederzijds respect" tussen de EU-leiders.

5 dagen geleden
GroenLinks-Kamerlid Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

DEN HAAG (ANP) - GroenLinkser Bart Snels stopt als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten. Als belangrijkste reden noemt hij de samenwerking van zijn partij met de PvdA. "Het zijn twee zeer verschillende partijen", zegt Snels. "Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan."

5 dagen geleden