Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omtzigt deelt in eerste lezing tik uit aan Hoekstra en Rutte

Omtzigt deelt in eerste lezing tik uit aan Hoekstra en Rutte

AMSTERDAM (ANP) - In een eerste lezing sinds zijn terugkeer in de Tweede Kamer, haalt oud-CDA'er Pieter Omtzigt hard uit naar zijn voormalige partijleider Wopke Hoekstra en naar demissionair premier Mark Rutte. "De beeldvorming gaat boven alles", zegt Omtzigt in debatcentrum De Balie over "de huidige politieke cultuur die ontstaan is onder premier Rutte".

De eerder dit jaar vrijgegeven notulen van de ministerraad laten volgens Omtzigt zien dat tijdens de toeslagenaffaire niet wordt gesproken over "de reële problemen van de toeslagenslachtoffers", maar eerder over "het sensibiliseren van niet nader te noemen Kamerleden". Hij verwijst daarmee naar een uitspraak van Hoekstra, die in de ministerraad benadrukte dat het CDA vaak heeft geprobeerd Omtzigt te 'sensibiliseren'

Omtzigt is ook verontwaardigd dat Hoekstra en Rutte als fractievoorzitter in de Kamer zitten, terwijl ze ook demissionair bewindspersoon zijn. "Iedere voetbalspeler weet dat hij een onafhankelijke scheidsrechter nodig heeft, maar in Den Haag is jezelf controleren nooit een probleem", zegt hij over de rol van de Kamer als controleur van de regering.

Gebrek aan controle

De nadruk op beeldvorming en het gebrek aan stevige controle zorgen ervoor dat beleid niet goed aansluit bij de problemen die er zijn in Nederland. "Daarom krijgt het terugdringen van de armoedecijfers in de praktijk voorrang boven het terugdringen van armoede en richt ons overheidsbeleid zich op het verbeteren van de koopkrachtplaatjes, meer dan op het verbeteren van de koopkracht." Hierdoor ontstaan "gaten in de sociale zekerheid", zegt Omtzigt.

Volgens het Kamerlid is vooral beterschap nodig op het gebied van "wonen, bestaanszekerheid, en een nieuw sociaal contract voor het herstel van de relatie tussen overheid en burger". Dit zijn thema's die "eigenlijk geen uitstel dulden", maar "bij de formerende partijen lijkt deze urgentie te ontbreken".

Onderzoekscommissies

Hij pleit voor meer regie van het Rijk op het gebied van volkshuisvesting, het afschaffen van de verhuurdersheffing en meer bouwen buiten de steden. Ook stelt hij het "herijken van de definities van het minimumloon en het minimum-inkomen" voor, net als het hervormen van het belastingstelsel. Om de regering beter te controleren, moet de Kamer vaker onderzoekscommissies instellen in plaats van de regering zelf, stelt Omtzigt.

Hij vindt dat de positie van de Kamer als controleur en medewetgever hersteld moet worden. Zo staat die rol in de grondwet beschreven. Hij suggereert dan ook om in de Tweede Kamer "de grondwet aan de muur" te hangen, om "vooral ook de demissionair premier er steeds aan te herinneren wat onze grondwettelijk taak en opdracht is".

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

1 dag geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

1 dag geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

1 dag geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

1 dag geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

1 dag geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

2 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

2 dagen geleden