Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan

OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan

DEN HAAG (ANP) - De aangescherpte coronaregels, waaronder een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het volledig sluiten van nachtclubs, hadden al voor het weekend moeten ingaan. Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) tenminste in haar laatste spoedadvies. Het kabinet volgt dat advies niet op. De maatregelen gaan pas om 06.00 uur op zaterdag in. Kroegen en clubs zijn daardoor vrijdag nog open.

Ingewijden meldden dat het niet mogelijk was de maatregelen direct vrijdagavond al in te laten gaan. Het zou problemen met de handhaving opleveren.

Juist het feesten in de nachtelijke horeca blijkt een belangrijke oorzaak voor de ongekende toename van coronabesmettingen. Dankzij toegangstesten hoeven bezoekers geen 1,5 meter afstand meer aan te houden in nachtclubs, maar dat systeem bleek verre van waterdicht. Sommigen kopieerden de toegangsbewijzen van anderen en niet alle portiers controleerden goed. Als gevolg ontstonden corona-uitbraken in steden als Groningen, Enschede en Amsterdam.

Overigens wijkt het kabinet op meer punten af van het OMT-spoedadvies. Zo adviseerden de experts om de sluitingstijd voor horeca op 22.00 uur te zetten. Het kabinet maakte daar 00.00 uur van. Ook adviseerde het OMT dat toegangstests geldig zijn tot het einde van het evenement en niet langer dan 24 uur. Dan kunnen bezoekers niet meerdere evenementen bezoeken en zo het virus verspreiden. Het kabinet ging wel mee in de 24-uursregel, maar beperkte de geldigheid niet tot een evenement.

Bovendien pleitten de adviseurs om het aantal bezoekers thuis weer te beperken tot acht, of om dringend te adviseren thuis geen feesten te organiseren. Rutte riep op de persconferentie alleen op feestjes thuis "klein en beheersbaar" te houden.

Verder ziet het OMT graag dat als festivals doorgaan deze zomer ze niet meer dan duizend bezoekers toelaten. Het kabinet heeft besloten dat twee derde van de maximale capaciteit naar binnen mag, mits bij de ingang toegangstesten worden gecontroleerd. Wel moet iedereen zitten. Meerdaagse festivals zijn tot en met 13 augustus verboden.

De besmettingen komen vrijwel alleen voor in de groep van 18 tot 25 jaar. De groei van het aantal besmettingen binnen die groep is volgens het OMT exponentieel. Buiten deze groep is er "geen evidente toename waar te nemen". Ook is er nog geen effect op de ziekenhuis- of IC-bezetting. Die zijn nog "stabiel laag".

Meer uit Politiek

Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

6 uur geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

7 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

9 uur geleden
Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

11 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

12 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

15 uur geleden