Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan

OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan

DEN HAAG (ANP) - De aangescherpte coronaregels, waaronder een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het volledig sluiten van nachtclubs, hadden al voor het weekend moeten ingaan. Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) tenminste in haar laatste spoedadvies. Het kabinet volgt dat advies niet op. De maatregelen gaan pas om 06.00 uur op zaterdag in. Kroegen en clubs zijn daardoor vrijdag nog open.

Ingewijden meldden dat het niet mogelijk was de maatregelen direct vrijdagavond al in te laten gaan. Het zou problemen met de handhaving opleveren.

Juist het feesten in de nachtelijke horeca blijkt een belangrijke oorzaak voor de ongekende toename van coronabesmettingen. Dankzij toegangstesten hoeven bezoekers geen 1,5 meter afstand meer aan te houden in nachtclubs, maar dat systeem bleek verre van waterdicht. Sommigen kopieerden de toegangsbewijzen van anderen en niet alle portiers controleerden goed. Als gevolg ontstonden corona-uitbraken in steden als Groningen, Enschede en Amsterdam.

Overigens wijkt het kabinet op meer punten af van het OMT-spoedadvies. Zo adviseerden de experts om de sluitingstijd voor horeca op 22.00 uur te zetten. Het kabinet maakte daar 00.00 uur van. Ook adviseerde het OMT dat toegangstests geldig zijn tot het einde van het evenement en niet langer dan 24 uur. Dan kunnen bezoekers niet meerdere evenementen bezoeken en zo het virus verspreiden. Het kabinet ging wel mee in de 24-uursregel, maar beperkte de geldigheid niet tot een evenement.

Bovendien pleitten de adviseurs om het aantal bezoekers thuis weer te beperken tot acht, of om dringend te adviseren thuis geen feesten te organiseren. Rutte riep op de persconferentie alleen op feestjes thuis "klein en beheersbaar" te houden.

Verder ziet het OMT graag dat als festivals doorgaan deze zomer ze niet meer dan duizend bezoekers toelaten. Het kabinet heeft besloten dat twee derde van de maximale capaciteit naar binnen mag, mits bij de ingang toegangstesten worden gecontroleerd. Wel moet iedereen zitten. Meerdaagse festivals zijn tot en met 13 augustus verboden.

De besmettingen komen vrijwel alleen voor in de groep van 18 tot 25 jaar. De groei van het aantal besmettingen binnen die groep is volgens het OMT exponentieel. Buiten deze groep is er "geen evidente toename waar te nemen". Ook is er nog geen effect op de ziekenhuis- of IC-bezetting. Die zijn nog "stabiel laag".

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

8 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

9 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

9 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

11 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

11 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

13 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

13 uur geleden