Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT wil grotere rol voor zelftesten en flexibiliteit van GGD

OMT wil grotere rol voor zelftesten en flexibiliteit van GGD

DEN HAAG (ANP) - Zelftesten moeten de komende tijd een nog grotere rol krijgen, zeker als het gaat om het opsporen van het coronavirus bij gezonde mensen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). Tegelijkertijd noemt het team van deskundigen het belangrijk om de opgebouwde teststructuur van de GGD’en "niet te snel af te bouwen". Het OMT zou graag zien dat die capaciteit "snel en flexibel" uit te breiden is als de omstandigheden erom vragen.

In een bijlage bij het jongste advies kijkt het OMT naar de toekomst van het testbeleid. Zodra vaststaat dat de piek van het aantal besmettingen met de omikronvariant achter de rug is, kunnen zelftesten een grotere rol gaan spelen. Uit de weekcijfers van het RIVM die dinsdag verschenen, blijkt dat die daling inmiddels is ingezet.

Kwetsbare mensen en mensen die met kwetsbaren in aanraking komen, moeten in de volgende fase nog steeds bij de GGD terechtkunnen voor een PCR-test. Die testen zijn betrouwbaarder dan de antigeentesten die mensen zelf thuis kunnen doen.

Mogelijkheid testen

Ook voor het opheffen van quarantaine of het verkrijgen van een coronabewijs moet een GGD-test voorlopig mogelijk blijven, vinden de deskundigen. Dat laatste lijkt vooral van belang voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, of die geen boosterprik hebben gehaald. Wie alle vaccins heeft gekregen, beschikt immers al over een geldige qr-code. Daar kan bijvoorbeeld in andere landen om worden gevraagd.

Mensen die milde klachten hebben, hoeven wat het OMT betreft straks alleen nog een zelftest te doen. Bevestiging van een positieve testuitslag bij de GGD is dan niet meer nodig.

Voorbereidingen

Het OMT raadt aan om nu te beginnen met voorbereidingen voor een ander testbeleid. "De belangrijkste voorwaarden om daarop over te kunnen gaan zijn het voor iedereen gratis beschikbaar komen van zelftesten en duidelijke communicatie over het handelingsperspectief na een positieve zelftest", schrijft het team.

Het pleidooi voor gratis zelftesten stond ook al in eerdere OMT-adviezen. Het kabinet meent tot nog toe echter dat dit geen "publieke voorziening" is. Gratis zelftesten worden wel via gemeenten uitgedeeld aan mensen met de laagste inkomens. Ook basisschoolkinderen vanaf groep 6 krijgen al langere tijd gratis testen mee. Het ministerie van Onderwijs liet begin deze maand weten dat scholen ook de mogelijkheid krijgen om testen aan jongere kinderen te verstrekken. Bijvoorbeeld als ouders die zelf niet kunnen betalen, of als een grote uitbraak gaande is op een school.

Meer uit Gezond

Tienduizenden flesjes met verboden vloeistoffen vapes onderschept

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.

2 uur geleden
EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

4 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

6 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 week geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden