Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT: versoepelen is makkelijk, maar terugdraaien haast onmogelijk

OMT: versoepelen is makkelijk, maar terugdraaien haast onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het versoepelen van coronamaatregelen is eenvoudig, maar het terugdraaien van versoepelingen als de situatie toch tegenvalt zal "welhaast onmogelijk" zijn, waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT). In het laatste advies aan het kabinet roepen de deskundigen het kabinet op tot terughoudendheid. Ze wijzen erop dat het aantal besmettelijke personen "nog altijd hoog is".

In de ziekenhuizen is de piek in opnames waarschijnlijk wel achter de rug, maar "van een evidente daling in bedbezetting is nog geen sprake", aldus het OMT. De afname die de deskundigen willen zien, is nog niet gerealiseerd. Ze adviseren de volgende stap in versoepelingen pas door te zetten als het zevendaags gemiddelde in het aantal opnames met 20 procent is afgenomen. Volgens de rekenmethode van het OMT is dat nog niet het geval. Het gaat in dit opzicht wel de goede kant op: uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bleek dinsdag dat het aantal opnames vorige week 22 procent lager lag dan de week daarvoor.

Het kabinet volgt het OMT op dit punt. Als het aantal opnames volgende week niet zo'n 20 procent lager ligt dan tijdens de piek van eind april, dan drukt het "op de pauzeknop", zo werd dinsdagavond duidelijk.

Als het aantal besmettingen blijft dalen en de vaccinaties volgens schema blijven verlopen, heeft de tweede stap van versoepelingen "slechts een iets langzamere daling van de epidemie tot gevolg", stellen de gezondheidsexperts vast. Het kan echter ook tegenvallen. Als niet aan de "optimistische voorwaarden" wordt voldaan, gaat de daling aanmerkelijk langzamer en kan de druk op ziekenhuizen en intensive cares nog wekenlang hoog blijven, waarschuwen ze. Sterker nog: "Het te snel versoepelen kan ook het perspectief op een zomerperiode met minder maatregelen teniet doen."

Ziekenhuisopnames zijn niet het enige probleem. Het OMT herinnert eraan dat ook jongeren die het virus oplopen en niet in het ziekenhuis terechtkomen, daar langdurige klachten aan over kunnen houden.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 minuten geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

2 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

3 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

3 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

3 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

4 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

4 uur geleden