Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT: mondkapje in ov heeft meerwaarde bij veel besmettingen

OMT: mondkapje in ov heeft meerwaarde bij veel besmettingen

DEN HAAG (ANP) - Het heeft zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer als het aantal coronabesmettingen hoog is, schrijft het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet. Volgens de experts kan het kwetsbaren beschermen en geeft het hen een kans om op een veilige manier met het ov te reizen.

Vorige week lekte al uit dat het kabinet overweegt het mondkapje in het ov af te schaffen en ook te stoppen met het 1G-testbeleid voor grotere evenementen die binnen plaatsvinden. Het OMT "kan instemmen" met dat laatste punt. Volgens de experts is de meerwaarde van de maatregel op dit moment beperkt.

Verder denkt het OMT dat het niet meer nodig is voor scholieren om twee keer in de week preventief een zelftest te doen. Wel zouden genoeg zelftesten beschikbaar moeten blijven om het testen bij klachten te stimuleren.

Advies positieve zelftest

Het advies om thuis te blijven bij een positieve zelftest, houdt het OMT in stand. Ook adviseert het OMT om de quarantaineregels voor nauwe contacten, bijvoorbeeld met gezinsleden, nog niet aan te passen. Het advies om in quarantaine te gaan geldt nog steeds voor mensen die geen booster hebben gehad en niet corona hebben doorgemaakt. Coronaminister Ernst Kuipers maakte zich eerder zorgen dat de samenleving ontwricht kan raken als te veel mensen in quarantaine of thuisisolatie moeten.

Het OMT benadrukt dat de keuzes aan het kabinet zijn. Dinsdag maakt minister Kuipers bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

6 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

7 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

9 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

10 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

10 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

11 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

12 uur geleden