Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT-lid: huidige coronamaatregelen moeten beter uitgevoerd worden

OMT-lid: huidige coronamaatregelen moeten beter uitgevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT) zal in de eerste plaats het kabinet adviseren de huidige maatregelen beter uit te voeren in strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu namelijk dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd "anders" worden uitgevoerd, zo zegt hij bij Nieuwsuur.

Als voorbeeld noemt Bonten de controle op de QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Dat laat te wensen over, zegt hij in het tv-programma. Ook ziet Bonten dat op plekken waar de QR-codes niet gebruikt hoeven te worden dat mensen al snel geen afstand meer van elkaar houden.

Volgens Bonten was in het vorige advies juist de boodschap dat mensen zich aan de 1,5 meterregel moeten blijven houden als dat mogelijk is. "Nu is toch een beetje de tendens ontstaan van: alle maatregelen zijn klaar, het hoeft nergens meer", aldus Bonten. "Het heeft alles te maken met hoe we het communiceren."

Onderscheid

De arts-microbioloog laat verder weten dat het OMT een advies zal moeten uitbrengen over een mogelijk onderscheid in maatregelen tussen gevaccineerden en mensen die geen prik hebben gehad. Maar dat zal volgens Bonten geen gemakkelijke opgave zijn. Volgens hem zijn mensen die zich niet hebben laten vaccineren over heel het land verspreid. "Hoe je dan precies voor die mensen maatregelen moet gaan opleggen, zal best een hele uitdaging zijn."

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat "de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen". Hij zei maandag "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft aanvullende maatregelen. Ook niet of mogelijke maatregelen alleen voor ongevaccineerden kunnen zijn of voor doelgroepen of voor bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het hoogst is.

Het OMT komt donderdag met zijn advies aan het kabinet.

Meer uit Gezond

Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

30 minuten geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

7 uur geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

7 uur geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

10 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

17 uur geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden