Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT-lid: bedenkingen of deze maatregelen voldoende zijn

OMT-lid: bedenkingen of deze maatregelen voldoende zijn

HILVERSUM (ANP) - Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft zijn twijfels of de aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet voldoende zullen zijn om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan. Volgens hem is het vooral een kwestie van gedrag bij de mensen.

"Het is belangrijk dat we nu maatregelen nemen", zegt Kluytmans in het praatprogramma Op1. "Ik heb wel bedenkingen of het wel voldoende zal zijn", aldus Kluytmans die als lid van het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert.

Hij zegt dat er "een vermoeidheid" is in de maatschappij om zich nog langer aan de coronamaatregelen te houden. "Het gaat vaak over gedrag", zegt Kluytmans. Volgens hem gaat daarom een maatregel als het sluiten van de horeca om uiterlijk 22.00 uur niet ver genoeg. "Privé gebeurt er ook een heleboel. Moet je niet algemene maatregelen nemen, zoals in Antwerpen de avondklok?", vraagt hij zich af. "Dat is een maatregel die ook die thuissituatie aanpakt." Al noemt de arts-microbioloog het ook een "heel vergaande maatregel".

Een ander OMT-lid, Andreas Voss, zegt tegen de NOS dat een meerderheid van het team het beter had gevonden als de regionale aanpak van de coronacrisis helemaal was opgegeven ten faveure van landelijke maatregelen.

Volgens de hoogleraar infectiepreventie was men de afgelopen tijd binnen het OMT verdeeld over de kwestie, maar wilden de meeste leden landelijke maatregelen. Desondanks koos het kabinet er maandag voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te maken tussen verschillende regio's.

In vier veiligheidsregio's geldt vanaf morgen het 'dringende advies' mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. "Ik vind dat je dat landelijk had moeten doen en niet alleen in de grote steden", stelt Voss. "Bovendien: welke grote steden? Nijmegen is niet genoemd. Daar zijn ook veel besmettingen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Aantal overledenen vorige week 400 hoger dan gewoonlijk

DEN HAAG (ANP) - Vorige week zijn naar schatting 3200 mensen overleden in Nederland, bijna 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er ruim 200 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

4 minuten geleden
Red Team pleit voor 'sterke' lockdown

DEN HAAG (ANP) - Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies aan het kabinet stelt het team dat een stringentere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

3 uur geleden
Bemanning Nederlands marineschip op Curaçao in quarantaine

WILLEMSTAD (ANP) - Een bemanningslid van het marineschip Zr. Ms. Groningen, dat bij marinebasis Parera ligt op Curaçao, is besmet met Covid-19. Dat bevestigt de woordvoerder van Defensie in het Caribisch Gebied donderdag tegenover de Curaçaose website NU.cw. De bemanning van het gehele marineschip zit momenteel in preventieve quarantaine.

4 uur geleden
Toespraak Willem-Alexander veelbesproken in Thailand

BANGKOK (ANP) - De videoboodschap waarin koning Willem-Alexander zegt 'spijt' te hebben van zijn herfstvakantie in Griekenland heeft grote indruk gemaakt in Thailand. Op sociale media wordt hij ten voorbeeld gesteld aan de eigen koning Vajiralongkorn. Die is dit jaar al 277 dagen op vakantie geweest en daarmee slechts 19 dagen in eigen land.

5 uur geleden
Coen Verbraak wint opnieuw Sonja Barend Award

HILVERSUM (ANP) - Coen Verbraak heeft voor de tweede keer de Sonja Barend Award gewonnen. Hij kreeg de vakprijs voor zijn gesprek met oud-Dutchbatter Liesbeth Beukeboom in zijn driedelige documentaireserie Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat.

6 uur geleden
Dringend advies veiligheidsregio: ga niet Sint-Maarten lopen

ALKMAAR (ANP) - Het leek even door te kunnen gaan, maar Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft donderdag toch het dringende advies om dit jaar Sint-Maarten niet te vieren. Op 11 november gaan kinderen traditiegetrouw langs de deuren met zelfgemaakte lampionnen om liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze van de bewoners snoep of fruit.

7 uur geleden
Pluimveehouders moeten kippen binnenhouden wegens vogelgriep

DEN HAAG (ANP) - Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen vanaf middernacht voorlopig binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw, nadat in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij wilde knobbelzwanen.

8 uur geleden