Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT-lid: bedenkingen of deze maatregelen voldoende zijn

OMT-lid: bedenkingen of deze maatregelen voldoende zijn

HILVERSUM (ANP) - Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft zijn twijfels of de aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet voldoende zullen zijn om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan. Volgens hem is het vooral een kwestie van gedrag bij de mensen.

"Het is belangrijk dat we nu maatregelen nemen", zegt Kluytmans in het praatprogramma Op1. "Ik heb wel bedenkingen of het wel voldoende zal zijn", aldus Kluytmans die als lid van het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert.

Hij zegt dat er "een vermoeidheid" is in de maatschappij om zich nog langer aan de coronamaatregelen te houden. "Het gaat vaak over gedrag", zegt Kluytmans. Volgens hem gaat daarom een maatregel als het sluiten van de horeca om uiterlijk 22.00 uur niet ver genoeg. "Privé gebeurt er ook een heleboel. Moet je niet algemene maatregelen nemen, zoals in Antwerpen de avondklok?", vraagt hij zich af. "Dat is een maatregel die ook die thuissituatie aanpakt." Al noemt de arts-microbioloog het ook een "heel vergaande maatregel".

Een ander OMT-lid, Andreas Voss, zegt tegen de NOS dat een meerderheid van het team het beter had gevonden als de regionale aanpak van de coronacrisis helemaal was opgegeven ten faveure van landelijke maatregelen.

Volgens de hoogleraar infectiepreventie was men de afgelopen tijd binnen het OMT verdeeld over de kwestie, maar wilden de meeste leden landelijke maatregelen. Desondanks koos het kabinet er maandag voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te maken tussen verschillende regio's.

In vier veiligheidsregio's geldt vanaf morgen het 'dringende advies' mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. "Ik vind dat je dat landelijk had moeten doen en niet alleen in de grote steden", stelt Voss. "Bovendien: welke grote steden? Nijmegen is niet genoemd. Daar zijn ook veel besmettingen."

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - In een zorgcomplex in Drachten woedde zondagmiddag kort brand. Omdat er nog veel rookontwikkeling is in het flatgebouw, worden bewoners door de brandweer geëvacueerd. Er is opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden kunnen worden opgeroepen.

25 minuten geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

2 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

3 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

4 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

6 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

9 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden