Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT-leden en experts roepen op tot langetermijnplan corona

OMT-leden en experts roepen op tot langetermijnplan corona

ROTTERDAM (ANP) - Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben een gezamenlijk advies geschreven over de aanpak van de coronapandemie. In het stuk bepleiten de experts een visie voor de langere termijn.

'Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie' is de uitkomst van een bespreking afgelopen week tussen onder meer viroloog Marion Koopmans, ic-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluytmans. Zij zijn allen lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid juist voorziet van adviezen over het acuut beheersen van de pandemie. Aan de bijeenkomst deden echter ook experts uit andere vakgebieden mee, zoals hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters.

De club stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een "structurele aanpak" van de pandemie. Daaraan zouden dan, anders dan in het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben vast vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijker variant van het virus op.

Het duurt nog een tijd voor corona bij de 'normale' wintervirussen - zoals het griepvirus - zal horen, aldus Koopmans in een online toelichting. "Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt kun je zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen."

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

waggel1 3 maanden geleden
Het lange termijn plan/structurele aanpassingen: Angst er in houden en blijven verspreiden via RIVM/OMT en media. 2 G klaar voor gebruik. QR codes klaar voor gebruik. Omicron vaccin verplicht voor reizen. Lockdowns als mogelijk hulpmiddel er in houden als we ons met z'n allen niet aan de adviezen van de OMT en RIVM clowns houden. En vooral de IC capaciteit niet opschalen. De zorgplicht van de overheid bestaat er nl uit om mensen daar NIET te laten belanden.
volijke 3 maanden geleden
Leuk gedaan, maar wel weer met dezelfde "kliek". Eerst discussie via een breed platform van mensen met verschillende professionele achtergronden. Dan pas kom je tot een homogeen resultaat. Ik mis in het rijtje nog aardig wat specialisten.
Gered 3 maanden geleden
Kunnen hackers de teststraten niet eens afsluiten in heel Zeeland? Dan voor twee weken minstens en zie…..alles normaal en wij een mooie goede testprovincie
Gered 3 maanden geleden
In het slechtste scenario vind er een kernraketten plaats? En dan?…. Jongens hou op met het zeggen dat we in een pandemie zitten. Die is er lang niet meer!! Het ergste is dat al die mensen zich maar laten testen. Stop daarmee en we kunnen echt terug naar normaal! Zonder pas zonder test etc!
Tinus Grijpstuiver 3 maanden geleden
En dat gaan ze voor niks doen ,voor de Brave burger Of toch weer hun beurs spekken ,over de BURGERS???????
GeelHesje 3 maanden geleden
Het enige langetermijnplan dat er mogelijk is is om alles te schrappen en weer naar het normale normaal terug te gaan!!!
waggel1 3 maanden geleden
Zijn we van corona af, krijgen we deze corona clowns er als toetje bij. Ik kan er niet om lachen. Het middel is erger dan de kwaal.

Meer uit Gezond

Zorgminister Kuipers wil werkdruk huisartsen verlagen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers wil de werkdruk van huisartsen verminderen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door bijvoorbeeld onnodige administratieve lasten weg te nemen.

6 uur geleden
RIVM: vooralsnog geen apenpokken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is in Nederland vooralsnog niet vastgesteld. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het virus is in Europa heel zeldzaam, maar de afgelopen weken is het opgedoken in Italië, Zweden, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is het virus vastgesteld.

7 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt onder de 500

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds oktober vorig jaar liggen minder dan 500 mensen die het coronavirus hebben opgelopen in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat het in totaal nog om 489 patiënten. Dat zijn er 40 minder dan een dag eerder.

9 uur geleden
RIVM pleit voor verbod op zeven smaakstoffen in e-sigaretten

BILTHOVEN (ANP) - Zeven smaakstoffen voor elektronische sigaretten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en zouden daarom verboden moeten worden. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twee ervan kunnen kankerverwekkend zijn, op een ander stofje kunnen mensen een allergische reactie krijgen, zegt het instituut.

12 uur geleden
Nog steeds meer griep dan gebruikelijk, griepgolf zwakt wel af

UTRECHT (ANP) - Er is nog steeds meer griep dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar in Nederland, maar de griepepidemie is afgelopen week wel verder afgenomen, meldt onderzoeksinstituut Nivel. Daarmee is de griepgolf, die Nederland al zo'n 2,5 maand teistert, voor de derde week op rij afgezwakt.

1 dag geleden
Wereld nog steeds slecht voorbereid op nieuwe pandemie

GENÈVE (ANP/RTR) - De wereld is niet beter voorbereid op een pandemie dan eind 2019. Het IPPPR (Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response) denkt dat de situatie misschien zelfs nog erger is dan voor de coronapandemie, door de economische staat van de meeste landen.

1 dag geleden
Nu 324 salmonella-infecties als gevolg van Kinderchocolade bekend

BRUSSEL (ANP) - De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld, de meeste bij kinderen jonger dan tien jaar. Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.

1 dag geleden