Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

DEN HAAG (ANP) - Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

Vorig jaar november deed het OMT eenzelfde oproep. Toen waren er ruim 20.000 positieve tests per dag. Nu worden er dagelijks ongeveer 65.000 positieve tests geregistreerd. In werkelijkheid testen waarschijnlijk zelfs nog meer mensen positief op het virus omdat de GGD'en achterlopen met de verwerking van alle uitslagen.

Het OMT adviseert om bij aanhoudende klachten nog een zelftest te nemen als een eerdere testuitslag negatief was. De omikronvariant wordt minder goed vastgesteld door de huidige zelftesten.

Twee gratis tests per week

Bovendien vinden de experts dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven, als ze zich gedurende vijf dagen dagelijks testen en geen klachten ontwikkelen. Momenteel kunnen leerlingen twee gratis tests per week krijgen via hun school. Ook jongeren tot en met 18 krijgen dit advies. Als alternatief kunnen zij vijf dagen in quarantaine. Die stopt na een negatieve test bij de GGD na dag vijf.

Het advies aan iedereen om regelmatig een zelftest te doen, geldt al langer. Het kabinet adviseert sinds november om een zelftest te doen voorafgaand aan bezoek. Daarna waren zelftests binnen enkele dagen in veel winkels uitverkocht. Ook voor terugkerende reizigers geldt sinds vorig jaar mei het advies om een zelftest te doen bij aankomst in Nederland.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

CCS 3 maanden geleden
waarom staat de optie "weg met de zelftest" er niet bij ?
GebakkenBanaan 4 maanden geleden
Ophoeren met je test.
homebase123 4 maanden geleden
Mensen moeten gewoon massaal stoppen met testen en gewoon een normaal leven lijden.
dekiewies 4 maanden geleden
Waarom gaan we niet verder met leven ipv ons door angst te laten regeren!
Politieke 4 maanden geleden
Waarom wordt er niet een adem analyse ontwikkeld, waar je simpel in kan blazen?? Dat prikken met die wattenstaafjes is een grote barrière voor zelftesten!!!
GeelHesje 4 maanden geleden
Heeft er daar iemand bij het OMT aandelen in die zelfstesten ofzo?

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen duikt naar 370

ZEIST (ANP) - Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is vrijdag naar 370 gedaald, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het cijfer was sinds juli vorig jaar niet meer zo laag. Afgelopen week lag het nog steeds dik boven de 400.

1 dag geleden
EU wil gezamenlijk vaccin en middel tegen apenpokken inkopen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft besloten tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Dat zei de Zweedse vaccincoördinator Richard Bergstrom vrijdag tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter.

1 dag geleden
Huisartsen willen geen coronaprikken meer geven

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet over een tijdje besluit tot een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten.

3 dagen geleden
Apenpokken bij meer dan 240 mensen buiten Afrika

SOLNA (ANP) - Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

3 dagen geleden
Griepepidemie is voorbij, concludeert RIVM

BILTHOVEN (ANP) - De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Erasmus MC en het Nivel.

3 dagen geleden
Aantal gevallen van apenpokken opgelopen naar twaalf

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is inmiddels bij twaalf mensen in Nederland vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maandag, toen de teller bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zes bevestigde besmettingen stond. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

3 dagen geleden
Minder dan 7500 positieve coronatests afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

4 dagen geleden