Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

DEN HAAG (ANP) - Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

Vorig jaar november deed het OMT eenzelfde oproep. Toen waren er ruim 20.000 positieve tests per dag. Nu worden er dagelijks ongeveer 65.000 positieve tests geregistreerd. In werkelijkheid testen waarschijnlijk zelfs nog meer mensen positief op het virus omdat de GGD'en achterlopen met de verwerking van alle uitslagen.

Het OMT adviseert om bij aanhoudende klachten nog een zelftest te nemen als een eerdere testuitslag negatief was. De omikronvariant wordt minder goed vastgesteld door de huidige zelftesten.

Twee gratis tests per week

Bovendien vinden de experts dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven, als ze zich gedurende vijf dagen dagelijks testen en geen klachten ontwikkelen. Momenteel kunnen leerlingen twee gratis tests per week krijgen via hun school. Ook jongeren tot en met 18 krijgen dit advies. Als alternatief kunnen zij vijf dagen in quarantaine. Die stopt na een negatieve test bij de GGD na dag vijf.

Het advies aan iedereen om regelmatig een zelftest te doen, geldt al langer. Het kabinet adviseert sinds november om een zelftest te doen voorafgaand aan bezoek. Daarna waren zelftests binnen enkele dagen in veel winkels uitverkocht. Ook voor terugkerende reizigers geldt sinds vorig jaar mei het advies om een zelftest te doen bij aankomst in Nederland.

Meer uit Gezond

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

5 uur geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden