OMT: draag op meer plekken medische mondmaskers
DEN HAAG (ANP) - Mensen zouden ook een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT).
Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Daarbij noemt het OMT universiteiten en hogescholen als voorbeeld. Studenten en docenten zijn nu verplicht om een mondkapje te dragen als ze door de gangen lopen, maar mogen die momenteel afdoen als ze gaan zitten. Ook bij bedrijven zouden mensen vaker een mondmasker moeten dragen, zegt het OMT.
Het OMT heeft het expliciet over "medische mondneusmaskers", omdat die "een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers" bieden en de "drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie".
FFP2-maskers
Zogeheten FFP2-maskers bieden nog betere bescherming. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze verplicht, maar het OMT adviseert ze niet. Als mensen zo'n kapje langere tijd op hebben, kunnen ze last krijgen van "benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn". Als dat gebeurt, bestaat het risico dat mensen hun kapje sneller afdoen, aldus het OMT.
Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland daalt voorlopig nog wel. In landen als België, Frankrijk, Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten neemt de instroom in de ziekenhuizen al wel snel toe. Volgens het OMT zijn er in veel landen "die minder maatregelen getroffen hebben" meer ziekenhuisopnames dan eerder bij de deltavariant. "Van de omikronvariant worden minder mensen ernstig ziek, maar door de zeer grote aantallen besmettingen zet het de zorg toch onder grote druk."
Het aantal coronagevallen is de laatste week gestegen naar recordhoogte. Dat komt door de omikronvariant van het coronavirus. Om de verspreiding daarvan te beperken, waren in december allerlei beperkingen afgekondigd. Het nieuwe kabinet beslist vrijdag weer over hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Dan hakt het ook een knoop door over het OMT-advies over de mondneusmaskers. Waarschijnlijk volgt er vrijdagavond weer een persconferentie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-directeur Tim Kuik van stichting BREIN is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding van burgemeester Hein van der Loo van Almere voor zijn "uitzonderlijke inzet voor de bescherming van intellectueel eigendomsrecht".
52 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen fietsmerk Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Politiebonden vinden het "vervelend" dat Ajax opnieuw betrokken wordt bij hun stakingen om tot een structurele vroegpensioenregeling te komen, meldt een woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties. Maandag werd bekend dat het duel tussen de Amsterdamse voetbalclub en FC Utrecht van aanstaande zondag niet door kan gaan omdat er geen politie is. Eerder werd om diezelfde reden een wedstrijd tegen Feyenoord afgelast.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Leger des Heils en Valente, de branchevereniging voor opvangorganisaties, vrezen bij het stoppen van de bed-bad-broodregeling dat zowel de samenleving als de honderden uitgeprocedeerde asielzoekers te maken krijgen "met meer narigheid en onveiligheid". De twee organisaties hekelen dan ook het besluit van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om volgend jaar de financiering van de regeling te beëindigen.
3 uur geledenZEIST (ANP) - Het competitiebestuur betaald voetbal betreurt dat de lokale driehoek in Amsterdam weinig aandacht heeft gegeven aan het gezamenlijke plan van Ajax en FC Utrecht om hun competitieduel van zondag ondanks een politiestaking door te laten gaan. "Helaas heeft dit gezamenlijke initiatief weinig aandacht gekregen van de gemeente Amsterdam en de lokale driehoek (locoburgemeester, politie, OM)", stellen de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijke verklaring.
4 uur geleden