Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OMT bijeen om over nut van mondkapjes te praten

OMT bijeen om over nut van mondkapjes te praten

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, komt dinsdag opnieuw bijeen. De experts gaan onder meer praten over het nut van mondkapjes om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het kabinet is altijd terughoudend geweest met het inzetten van niet-medische mondkapjes. De 1,5 meter afstand is een maatregel waarvan het effect veel duidelijker is, menen de ministers. Omdat Nederlanders de coronaregels, waaronder de 1,5 meter, steeds minder goed lijken na te leven, is toch om een advies over mondkapjes gevraagd.

Dat gebeurde onder meer na vragen hierover van burgemeesters en Kamerleden. Op plekken waar de 1,5 meter afstand niet altijd goed kan worden gehouden, zoals in drukke winkelstraten of in winkels zelf, kunnen mondkapjes mogelijk bescherming bieden. In het openbaar vervoer is het dragen van zo'n beschermend kapje al verplicht, maar het kabinet heeft vanaf het begin steeds aangegeven dat het OMT niet onverminderd enthousiast is over het gebruik van mondkapjes.

Het kabinet heeft om extra advies van de deskundigen gevraagd nadat het aantal besmettingen opnieuw was toegenomen. Het OMT is ook gevraagd om zich te buigen over de mogelijkheid om mensen die uit risicogebieden komen standaard te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Op die manier hoeven reizigers uit die gebieden mogelijk ook minder lang in thuisisolatie te blijven.

Meer uit Politiek

Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

21 uur geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

1 dag geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

1 dag geleden
Rijk gaat bij 'weigergemeenten' bestemming aanpassen voor azc

DEN HAAG (ANP) - Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 dag geleden
Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

2 dagen geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

2 dagen geleden