Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Vlaamse politicus Rousseau op weg naar partijleiderschap

Omstreden Vlaamse politicus Rousseau op weg naar partijleiderschap

BRUSSEL (ANP) - De omstreden oud-voorzitter van de Vlaamse sociaaldemocraten Conner Rousseau is de enige kandidaat om opnieuw die rol te vervullen. Rousseau legde in november zijn functie als Vooruit-boegbeeld neer omdat hij voor de rechter dreigde te komen voor racistische uitspraken. Na een schikking in die zaak, een taakstraf, en daarna zijn herverkiezing in het Vlaamse parlement keert Rousseau dus waarschijnlijk ook terug als leider van de partij.

Rousseau maakte in het najaar van vorig jaar in dronken toestand racistische opmerkingen over de Roma-gemeenschap. Een Roma-stichting diende een klacht in. Daarop stelde het Openbaar Ministerie een schikkingsprocedure voor om een rechtszaak te voorkomen. Eerder was de 31-jarige Rousseau al in opspraak gekomen met mogelijk racistische uitspraken, toen hij zei dat hij het gevoel had niet in België te zijn als hij door de arme Brusselse wijk Molenbeek reed. In Molenbeek wonen veel mensen met een migratieachtergrond.

Binnen zijn partij wordt Rousseau op handen gedragen. Bij de verkiezingen van 9 juni raakte hij met voorkeursstemmen in het Vlaamse parlement. Sindsdien voert hij al samen met de partijkopstukken de regeringsonderhandelingen voor Vooruit. Toen vorige maand de procedure voor een nieuwe voorzitter begon, gaf de huidige preses Melissa Depraetere meteen aan zelf geen kandidaat te zijn en te hopen dat Rousseau zou terugkeren.

Zichtbaarder rol

De Vooruit-leden krijgen nu ruim twee weken de tijd om ook echt voor Rousseau te stemmen. Maar zonder tegenkandidaat lijkt niets zijn terugkeer als voorzitter meer tegen te houden.

Een partijvoorzitter heeft in België vaak een zichtbaarder rol dan in Nederland, omdat in België de voorzitter vaak de belangrijkste partijstrateeg is en tevens partijwoordvoerder. Dat maakt Belgische partijvoorzitters tot de machtigste politici in het land.

De onderhandelingen voor de vorming van zowel de Vlaamse als de federale Belgische regering lopen nog. Ook in Brussel en in Wallonië is het nog niet gelukt een nieuwe regering te vormen sinds de verkiezingen van 9 juni.

Meer uit Buitenland

Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

1 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

1 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

2 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

3 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

4 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

4 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

5 uur geleden