Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden standbeeld weg bij Olympisch Stadion

Omstreden standbeeld weg bij Olympisch Stadion

AMSTERDAM (ANP) - Het bronzen standbeeld bij het Olympisch Stadion in Amsterdam dat werd gemaakt voor de Olympische Spelen in 1928 is maandag weggehaald en verhuisd naar een plek in het stadion. Ellen van Haaren, mededirecteur van het Olympisch Stadion, bevestigt berichtgeving van AT5 hierover. Het beeld is maandagmiddag verplaatst, op de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, aldus Van Haaren.

Het bronzen beeld is omstreden omdat het een zogenoemde Olympische groet uitbeeldt die in verband wordt gebracht met de Hitlergroet. Eerder dit jaar werd het nog beklad met leuzen als 'fuck nazi's'. Nadat onderzoek aantoonde dat de groet in verband wordt gebracht met fascisme en de Hitlergroet besloot het stadion in 2020 dat het beeld een minder prominente plek moest krijgen. "We willen als Olympisch Stadion niet een dergelijk besmet beeld bij onze hoofdingang", zei Van Haaren eerder. Zij gaf toen ook aan aan dat het beeld wat haar betreft uiteindelijk een plaatsje krijgt in de "foute beeldentuin" die er in Nederland zou moeten komen met meer omstreden beelden zoals dat van Jan Pieterszoon Coen. "Schoolkinderen kunnen daar dan een keer naartoe om het echte verhaal te horen."

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

52 minuten geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

1 uur geleden
Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

2 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

2 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

2 uur geleden
Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

4 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

4 uur geleden