Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Santos was al vrijwel direct na zijn verkiezing vorig jaar onder druk komen te staan door een reeks schandalen. Hij bleek te hebben gelogen over een groot deel van zijn cv. Later werd hij gearresteerd voor aanklachten over fraude en sjoemelen met campagnegeld. Hij zou onder meer zijn donateurs hebben opgelicht door geld van hun creditcards af te schrijven zonder toestemming te vragen. Santos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

De 35-jarige afgevaardigde uit New York zegt tegen CNN dat het Huis met zijn verwijdering "een gevaarlijk precedent" heeft geschapen. "Naar de hel met deze plek", zei hij na maanden ruzie te hebben gemaakt met zowel Democraten als Republikeinen. Deze maand kwam ook een rapport van de ethische commissie waarin stond dat er "substantieel bewijs" was dat Santos de wet had overtreden.

Rapport

Een maand geleden stemde het Huis ook al voor verwijdering van Santos. Toen was er nog geen benodigde tweederdemeerderheid. Nu was die er wel doordat 105 van zijn Republikeinse partijgenoten tegen Santos stemden. Waarschijnlijk heeft het uitkomen van het rapport voor veel Republikeinen de doorslag gegeven.

Nu Santos' zetel vrijkomt moet de gouverneur van New York verkiezingen uitschrijven om binnen negentig dagen een vervanger te kiezen. De Republikeinen hebben een nipte meerderheid in het Huis, maar kunnen zich het verlies van Santos nog wel permitteren.

Meer uit Buitenland

Rusland claimt verwoesting Abrams-tank uit VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft op het slagveld in Oekraïne een Amerikaanse Abrams-tank vernietigd, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke tank is verwoest in de oorlog.

45 minuten geleden
Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

2 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

2 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

2 uur geleden
Prins William plots weg bij herdenkingsdienst koning Constantijn

LONDEN (ANP) - Prins William moest dinsdagochtend plotseling vertrekken van de herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Volgens Britse media moest hij weg om "persoonlijke redenen".

3 uur geleden
Kremlin: NAVO-troepen in Oekraïne betekent conflict met NAVO

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een conflict tussen Rusland en de NAVO wordt onvermijdelijk als Europese NAVO-landen besluiten troepen naar Oekraïne te sturen. Met die waarschuwing reageerde het Kremlin dinsdag op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron.

3 uur geleden
Qatar: nog geen doorbraak in overleg over bestand Israël en Hamas

DOHA (ANP/RTR) - Bemiddelaar Qatar zegt dat nog geen doorbraak is te melden in het overleg over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat wilde niet reageren op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat er komende maandag een akkoord ligt.

3 uur geleden