Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden prediker niet welkom in Nederland, bevestigt Yeşilgöz

Omstreden prediker niet welkom in Nederland, bevestigt Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - De omstreden prediker Mohamed Hoblos is niet welkom in Nederland, bevestigt justitieminister Dilan Yeşilgöz. Hij zou komend weekeinde een toespraak houden bij een evenement in de Jaarbeurs, maar zegde af omdat hem de toegang zou zijn ontzegd. Tot dusver was onduidelijk door wie.

"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar voor mensen die extremistisch gedachtegoed uitdragen is in Nederland geen plaats", zegt Yeşilgöz. Hoblos staat geregistreerd in het Schengen Informatie Systeem (SIS), waarin Europese landen informatie over onder meer extremisten delen. "Daarom zal deze persoon de toegang tot Nederland worden ontzegd", aldus de minister.

De mogelijke komst van Hoblos naar Nederland viel ook slecht in de Tweede Kamer. ChristenUnie, SGP, BBB, VVD en CDA drongen aan op een inreisverbod voor de Australiër, die onder meer het geweld van de radicaal-islamitische Palestijnse beweging Hamas verheerlijkt en ook andere moslims oproept dat volmondig te steunen.

Geen podium

Ook burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht sprak zich donderdag uit tegen de komst van Hoblos. "Ik vind dat als iemand zulke extreme uitlatingen doet, hij dan in Utrecht geen podium moet krijgen", liet zij weten. "In onze stad is altijd ruimte voor dialoog en meningsuiting, maar níét voor oproepen tot geweld en haatzaaien."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht lijkt het er vooralsnog op dat de prediker "niet gaat spreken" in de Jaarbeurs. "Mocht hij dat toch via een videoverbinding doen, kijken we dan weer met de verschillende partijen hoe we daarmee omgaan", aldus de woordvoerder.

De organisator van het evenement, Dawah Groep, laat op hun Facebookpagina weten vrijdag meer informatie te delen over de invulling nu de prediker niet meer komt. Een woordvoerder van de Jaarbeurs zegt donderdagavond geen nieuwe informatie te hebben over het evenement.

Meer uit Politiek

Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

15 uur geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

19 uur geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

19 uur geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

22 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

1 dag geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

1 dag geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

1 dag geleden