Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden nieuwe topman Noors staatsfonds begint aan klus

Omstreden nieuwe topman Noors staatsfonds begint aan klus

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Nicolai Tangen begint deze week aan zijn nieuwe klus als topman van het Noorse staatsfonds. Over zijn aanstelling is veel te doen geweest. Hij heeft zich er er nu bij neergelegd dat hij niet populair zal zijn, zo zei hij in een reactie op alle commotie.

Tangen is de opvolger van Yngve Slyngstad, die ruim twaalf jaar aan de leiding stond van het concern. Hij komt op 1 september aan het roer te staan van het grootste soevereine investeringsfonds in de wereld. Daarvoor was het wel nodig dat Tangen op het laatste moment zijn belang in het door hem opgerichte hedgefonds AKO Capital opgaf. Vanuit de Noorse politiek was er vrees voor belangenverstrengeling.

Niet alleen vanuit de politiek was er kritiek op zijn aanstelling, ook vakbondsleiders en academici spraken zich uit tegen zijn benoeming. Het geklaag ging over zijn leven in Londen als een gevestigde hedgefondsmanager en zijn enorme persoonlijke rijkdom. Ook zouden Noren zich niet met hem kunnen identificeren. Verder maakte zijn jetset-bestaan hem een makkelijk doelwit.

Tangen, wiens vermogen wordt geschat op 793 miljoen dollar, zegt dat hij misschien niet zou hebben gesolliciteerd als hij had geweten wat hij nu weet. Hij raakte uit de gratie in Noorwegen nadat hij een oude maissilo in Kristiansand, de plaats waar hij opgroeide, wilde herbouwen voor zijn kunstcollectie. Tangen wist miljoenen aan subsidies binnen te slepen. Dat ging volgens de gemeenschap niet volgens de regels.

"Maar je moet ermee om kunnen gaan", zo reageerde hij op alle kritiek. Hij zegt ook geen seconde te hebben overwogen om de handdoek in de ring te gooien.

Meer uit Financieel

Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

46 minuten geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

1 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

4 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

4 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

4 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

6 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

6 uur geleden