Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden kolenmijn in Australië start levering in december

Omstreden kolenmijn in Australië start levering in december

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De omstreden Australische kolenmijn van de Indiase miljardair Gautam Adani is klaar om voor het einde van december de eerste kolenladingen te verschepen. Het project van de nieuwe kolenmijn in Australië werd in 2010 al voorgesteld, maar door campagnes van klimaatactivisten, juridische zaken en financiële problemen liep de realisatie jaren vertraging op.

De Australische mijn streeft ernaar om gedurende ten minste dertig jaar jaarlijks 10 miljoen ton steenkool te leveren aan thermische elektriciteitscentrales, die met steenkool worden gestookt. De export van de zogeheten Carmichael-mijn zal worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan India en andere landen in Zuidoost-Azië, volgens Bravus Mining & Resources, een onderdeel van de Adani Group in Australië. Analisten verwachten dat ten minste een deel van de kolen zal worden gebruikt door de eigen energiecentrales van het Indiase conglomeraat.

Het omstreden Carmichael-project werd in de afgelopen jaren wereldwijd het symbool voor de strijd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Het in gebruik nemen van de enorme mijn in het afgelegen Galilee-bekken in de deelstaat Queensland werd jaren door allerlei procedures tegengehouden. Tegenstanders vrezen ernstige milieuschade, onder meer voor het grondwater. Ook zijn de activisten tegen het transport van steenkool over het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.

Siemens

De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg riep het Duitse elektronicaconcern Siemens begin vorig jaar nog op om af te zien van bemoeienis met de nieuwe kolenmijn in Australië. Siemens zou een seinensysteem aanleveren voor de treinverbinding tussen de mijn en de kolenhaven van Abbot Point.

Ondanks de kritiek keurde de Australische regering de bouw van de controversiële kolenmijn in 2019 goed. Volgens de Australische overheid kunnen lokale mijnen zoals de Carmichael-mijn de wereldwijde uitstoot juist verminderen, omdat de steenkool van hogere kwaliteit is en het gebruik van meer vervuilende brandstoffen zal verdringen.

Ook Adani, de op één na rijkste man van Azië en de oprichter van de Adani Group, krijgt scherpe kritiek te verduren doordat zijn bedrijven blijven investeringen in fossiele brandstoffen, terwijl hij tegelijkertijd campagne voert voor het opzetten van een toonaangevend concern gericht op duurzame energie.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

7 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

10 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

11 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

11 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

11 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

13 uur geleden