Omstreden kolenmijn in Australië start levering in december
SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De omstreden Australische kolenmijn van de Indiase miljardair Gautam Adani is klaar om voor het einde van december de eerste kolenladingen te verschepen. Het project van de nieuwe kolenmijn in Australië werd in 2010 al voorgesteld, maar door campagnes van klimaatactivisten, juridische zaken en financiële problemen liep de realisatie jaren vertraging op.
De Australische mijn streeft ernaar om gedurende ten minste dertig jaar jaarlijks 10 miljoen ton steenkool te leveren aan thermische elektriciteitscentrales, die met steenkool worden gestookt. De export van de zogeheten Carmichael-mijn zal worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan India en andere landen in Zuidoost-Azië, volgens Bravus Mining & Resources, een onderdeel van de Adani Group in Australië. Analisten verwachten dat ten minste een deel van de kolen zal worden gebruikt door de eigen energiecentrales van het Indiase conglomeraat.
Het omstreden Carmichael-project werd in de afgelopen jaren wereldwijd het symbool voor de strijd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Het in gebruik nemen van de enorme mijn in het afgelegen Galilee-bekken in de deelstaat Queensland werd jaren door allerlei procedures tegengehouden. Tegenstanders vrezen ernstige milieuschade, onder meer voor het grondwater. Ook zijn de activisten tegen het transport van steenkool over het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.
Siemens
De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg riep het Duitse elektronicaconcern Siemens begin vorig jaar nog op om af te zien van bemoeienis met de nieuwe kolenmijn in Australië. Siemens zou een seinensysteem aanleveren voor de treinverbinding tussen de mijn en de kolenhaven van Abbot Point.
Ondanks de kritiek keurde de Australische regering de bouw van de controversiële kolenmijn in 2019 goed. Volgens de Australische overheid kunnen lokale mijnen zoals de Carmichael-mijn de wereldwijde uitstoot juist verminderen, omdat de steenkool van hogere kwaliteit is en het gebruik van meer vervuilende brandstoffen zal verdringen.
Ook Adani, de op één na rijkste man van Azië en de oprichter van de Adani Group, krijgt scherpe kritiek te verduren doordat zijn bedrijven blijven investeringen in fossiele brandstoffen, terwijl hij tegelijkertijd campagne voert voor het opzetten van een toonaangevend concern gericht op duurzame energie.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) waarschuwt voor economische schade door de plotselinge invoering van grenscontroles tussen Nederland en Duitsland. Die maatregel heeft Nederlandse bedrijven "volledig verrast", aldus de DNHK, het zakennetwerk waar meer dan 1500 Duitse en Nederlandse bedrijven bij zijn aangesloten.
32 minuten geledenCHARLEROI (ANP/RTR/BELGA) - Alle vluchten van en naar het vliegveld in Charleroi in België zijn vrijdag geschrapt omdat werknemers daar staken. Donderdag gebeurde dit ook al. Volgens de website van Brussels South Charleroi Airport gaan zo'n 67 vertrekkende vluchten niet door die vrijdag gepland stonden. Zes vluchten worden omgeleid via de luchthaven van Brussel.
40 minuten geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China verhoogt de pensioenleeftijd voor het eerst sinds 1978. Daarmee wil de regering van de op een na grootste economie van de wereld het dalende aantal werkenden tegengaan en de kwakkelende economie steunen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers kauwden nog na op het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in het eurogebied opnieuw te verlagen. Met de lagere leenkosten wil de centrale bank de economie ondersteunen. Ook de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente voor het eerst in jaren gaat verlagen, zorgt voor optimisme.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna alle werkgevers geven hun personeel de mogelijkheid thuis te werken en zeven op de tien zijn niet van plan medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN na een ledenonderzoek onder ruim 350 werkgevers. Drie op de vier zijn tevreden met de huidige verhouding tussen thuiswerken en op kantoor.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag verder omhoog te gaan, na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers kauwen nog na op het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in het eurogebied opnieuw te verlagen. Met de lagere leenkosten wil de centrale bank de economie ondersteunen. Ook de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente voor het eerst in jaren gaat verlagen, zorgt voor optimisme.
2 uur geledenBERLIJN (ANP) - De Deense logistieke dienstverlener DSV neemt DB Schenker over van Deutsche Bahn voor 14,3 miljard euro. Een deal rond de vrachtvervoerder hing al langer in de lucht. DSV hoorde bij de laatste overnamekandidaten voor het dochterbedrijf van Deutsche Bahn, nadat eerder onder meer de grote Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk had afgehaakt. DB Schenker is ook werkzaam in Nederland en behoort tot de grootste logistieke dienstverleners van Europa.
2 uur geleden