Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Interpol-voorzitter opnieuw beschuldigd van marteling

Omstreden Interpol-voorzitter opnieuw beschuldigd van marteling

PARIJS (ANP/AFP) - De voorzitter van de internationale politieorganisatie Interpol, generaal Ahmed Nasser Al Raisi uit de Verenigde Arabische Emiraten, wordt opnieuw beschuldigd van marteling en willekeurige detentie. Franse aanklagers hebben een zaak hierover overgedragen aan een onderzoeksrechter, zo meldt een bron dicht bij het onderzoek.

De beschuldigingen komen volgens de bron van twee Britten die in de Emiraten gevangen werden gehouden. Zij zeggen dat de omstreden Interpol-voorzitter destijds als hoge functionaris binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken eindverantwoordelijk was.

De onderzoeksrechter bepaalt of Al Raisi daadwerkelijk wordt vervolgd en of hij in Frankrijk diplomatiek onschendbaar is. Hij kan bij vervolging in Frankrijk worden vastgezet voor verhoor. Het hoofdkantoor van Interpol zit in Lyon, dat hij dit jaar naar verluidt meerdere keren heeft bezocht.

Eerdere meldingen

Al Raisi werd in november verkozen tot de voorzitter van Interpol, een hoofdzakelijk ceremoniële functie. Mensenrechtenorganisaties hadden voor die benoeming hun zorgen geuit vanwege het verleden van Al Raisi. Er waren toen al meldingen van marteling bekend.

In Frankrijk loopt ook een ander onderzoek naar Al Raisi. Dat gaat over het vermeend folteren van een mensenrechtenactivist, eveneens in de periode waarin de Interpol-voorzitter voor de regering in zijn thuisland werkte. Dat onderzoek is minder ver gevorderd dan dat naar de beschuldigingen van de Britten.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

5 minuten geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

2 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

2 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

3 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

3 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

4 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

6 uur geleden