Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Franse minister stapt op na eerdere homofobe uitspraken

Omstreden Franse minister stapt op na eerdere homofobe uitspraken

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Territoriale Eenheid, Caroline Cayeux, heeft haar ontslag ingediend bij president Macron. Zij kwam eerder dit jaar in opspraak vanwege homofobe uitspraken, maar bleef toen aan als minister. Volgens een eigen verklaring treedt zij nu af na onenigheid tussen haar en de Franse transparantiewaakhond HATVP.

Cayeux schrijft dat de HATVP twijfels had over haar eerlijkheid bij het opgeven van haar persoonlijke vermogen. Daarom vindt zij het beter om af te treden.

In juli van dit jaar maakten meer dan honderd publieke figuren in Frankrijk in een open brief bezwaar tegen homofobe uitspraken die Cayeux in het verleden deed. In 2013 stelde Frankrijk het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht en maakte het mogelijk voor hen om kinderen te adopteren. Cayeux was toen lid van de Senaat en noemde dit onder andere "tegennatuurlijk". Toen zij in juli van dit jaar minister werd, werd haar gevraagd of haar inzichten hierover waren veranderd. Zij gaf aan nog steeds achter haar woorden te staan en veel vrienden te hebben "onder dat soort mensen". Cayeux bood twee dagen later haar excuses aan voor deze opmerkingen. Het leidde desondanks tot ophef en de open brief in een Franse weekendkrant. Daarin werd ook in twijfel getrokken of Cayeux haar ministerpost moest behouden.

Cayeux wordt vervangen door Dominique Faure, die nu binnen hetzelfde ministerie verantwoordelijk is voor het platteland.

Meer uit Buitenland

Rechter: aanklacht tegen acteur Alec Baldwin blijft staan

SANTA FE (ANP/RTR) - Een rechter uit New Mexico heeft vrijdag een motie van Alec Baldwin verworpen waarin de acteur opriep de aanklacht van onvrijwillige doodslag tegen hem af te wijzen. Tijdens filmopnames in 2021 oefende Baldwin op de filmset met een revolver die afging en een cameravrouw dodelijk in de borst trof.

36 minuten geleden
Families slachtoffers schietpartij Uvalde spannen rechtszaken aan

SAN ANTONIO (ANP/RTR) - Families van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de Texaanse plaats Uvalde in 2022 hebben vrijdag twee rechtszaken aangespannen tegen Meta, Activision Blizzard, moederbedrijf Microsoft en tegen wapenmaker Daniel Defense.

1 uur geleden
Zelensky claimt controle over gebieden ten noorden van Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Oekraïense strijdkrachten hebben opnieuw de controle over gebieden ten noorden van Charkiv die eerder deze maand door het Russische leger werden ingenomen. Dat liet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky weten in zijn dagelijkse toespraak.

4 uur geleden
NAVO-landen bouwen 'dronemuur' tegen Russen

VILNIUS (ANP/AFP) - Zes NAVO-lidstaten die aan Rusland grenzen gaan een zogenoemde dronemuur bouwen om zich te verdedigen tegen "provocaties van onvriendelijke landen". Het plan om onbemande vliegtuigjes te gebruiken voor bescherming is overeengekomen door zorgen over de veiligheid van de regio, ook gezien de Russische invasie in Oekraïne.

6 uur geleden
EU denkt over overnemen grensovergang tussen Gaza en Egypte

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie denkt erover om na afloop van de oorlog in Gaza weer te gaan helpen bij de bewaking van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte. Israël en onder meer de Verenigde Staten hebben om zo'n EU-missie gevraagd, zeggen EU-diplomaten.

7 uur geleden
Oekraïne gebruikt deel wapens VS niet door gps-jamming Rusland

KYIV (ANP) - Oekraïne gebruikt een deel van de Amerikaanse gps-geleide wapensystemen amper omdat Rusland ze telkens tegenhoudt door middel van gps-jamming, technologie die gps-signalen verstoort. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een vertrouwelijk Oekraïens onderzoek.

8 uur geleden
Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

9 uur geleden