Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden Duitse coronawet krijgt goedkeuring parlement

Omstreden Duitse coronawet krijgt goedkeuring parlement

BERLIJN (ANP) - De omstreden wet die de Duitse regering de bevoegdheid geeft rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, zoals een avondklok en verdere contactbeperkingen, heeft groen licht gekregen van het Duitse parlement. Na de goedkeuring woensdag van de Bondsdag ging ook de Bondsraad, het hogerhuis, akkoord, melden Duitse media. De wet wordt van kracht zodra president Frank-Walter Steinmeier er zijn handtekening onder heeft gezet.

Bondskanselier Angela Merkel en haar regering kunnen dan buiten de deelstaten om zelf lockdowns en andere maatregelen opleggen. Merkel acht federale zeggenschap in de strijd tegen het coronavirus noodzakelijk, omdat de deelstaten geregeld minder streng optreden dan volgens haar nodig is.

De regering in Berlijn kan aan de ‘nationale noodrem' trekken en ingrijpen in gebieden met relatief veel besmettingen, zonder inspraak van de zestien deelstaten. Vooral bij de oppositie klinkt veel kritiek. De grootste oppositiepartij Alternative für Deutschland ziet de wet als een aanval op de grondwettelijke vrijheid.

Woensdag betoogden duizenden mensen in Berlijn toen er in de Bondsdag werd gestemd. Agenten gebruikten traangas en pepperspray, en pakte tientallen mensen op die zich niet hielden aan de coronaregels.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 2 weken geleden
Zo begon Hitler zijn macht ook uit te breiden: Eerst via democratische wegen totdat er geen terugkeer mogelijk was. Deze Merkel is een heel erg eng figuur die zoveel mogelijk macht naar het Reich probeert te trekken ten koste van de deelstaten. En een parlement die ja-en-amen zegt op alle voorstellen van de regering hebben we hier ook. Dat is het nadeel van een meerderheid, de macht ligt in de kamer bij de regerende partijen. Heeft niets met democratie te maken, is gewoon een andere vorm van dictatuur.
Johan__ 2 weken geleden
"Merkel acht federale zeggenschap in de strijd tegen het coronavirus noodzakelijk, omdat de deelstaten geregeld minder streng optreden dan volgens haar nodig is." De hamvraag hier is, waarom ? wat is de motivatie ?

Meer uit Buitenland

België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe

BRUSSEL (ANP) - De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

3 uur geleden
Britse vorstin: prioriteit is nationaal herstel van pandemie

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar gezegd dat "een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering". De plechtigheid is als gevolg van die pandemie erg sober gebleven. De vorstin is niet in ceremoniële gewaden naar het parlementsgebouw in Londen gegaan, maar in dagelijkse kledij. Ze reed met een auto van het paleis naar het parlement en niet zoals gebruikelijk in een koets.

6 uur geleden
Meerdere doden na schietpartij op school in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om zeven leerlingen, een leraar en een andere volwassene. Er zijn bovendien zeker 32 gewonden gevallen in de leeftijd van 7 tot 62 jaar. Twintig van hen zijn opgenomen in ziekenhuizen, onder wie achttien kinderen.

7 uur geleden
Verenigde Naties en Arabische Liga laken geweld in Israël

GENÈVE/CAÏRO (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben hun grote zorg uitgesproken over de escalatie van het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het Hoge Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten liet weten dat de VN er "het geweld, elke aansporing daartoe, alle etnische verdeeldheid en de provocaties" veroordelen.

8 uur geleden
Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA) - Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Ruim 125 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn bij de aanvallen vijftien Palestijnse strijders gedood.

9 uur geleden
Eerste besmetting in 2 maanden in Australische deelstaat Victoria

SYDNEY (ANP/RTR) - In de Australische deelstaat Victoria is dinsdag voor het eerst in meer dan twee maanden tijd een vermoedelijk lokaal opgelopen besmetting met het coronavirus vastgesteld.

13 uur geleden
China meldt laagste bevolkingsgroei sinds begin eenkindpolitiek

PEKING (ANP/RTR) - China kende de afgelopen tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat blijkt uit de volkstelling van 2020, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.

13 uur geleden