Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omstreden coronamedicijn levert Gilead 1,9 miljard dollar op

Omstreden coronamedicijn levert Gilead 1,9 miljard dollar op

FOSTER CITY (ANP) - Farmaceut Gilead heeft in de laatste drie maanden van 2020 ruim een kwart meer omzet behaald dankzij hun coronamedicijn remdesivir. In totaal leverde de virusremmer ruim 1,9 miljard dollar aan opbrengsten op in het vierde kwartaal. Die stijging kwam ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om geen gebruik meer te maken van remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn beland.

Remdesivir was een van de eerste geneesmiddelen die in de Verenigde Staten via een spoedprocedure werd goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het wordt onder andere toegediend aan ernstig zieke patiënten met ademhalingsproblemen. De voormalige president Donald Trump van de VS kreeg ook remdesivir toegediend na zijn besmetting met het coronavirus.

De WHO bracht tegen het einde van november een negatief advies over remdesivir uit. Een groep van internationale experts zei geen bewijs te hebben gevonden dat het middel de overlevings- of genezingskansen van Covid-19-patiënten vergroot.

Ondanks dit oordeel wordt het middel nog veel gebruikt. Volgens Gilead krijgt op dit moment de helft van alle coronapatiënten die in Amerikaanse ziekenhuizen worden opgenomen remdesivir, zo staat in de kwartaalupdate van het bedrijf. Tegelijkertijd is het volgens het bedrijf erg onzeker hoe de verkopen van het middel zich in 2021 zullen ontwikkelen, dus doet de beursgenoteerde farmaceut daar geen uitspraken over.

De totale opbrengsten van Gilead stegen in het vierde kwartaal met 26 procent op jaarbasis tot 7,5 miljard dollar. Voor die groei moest het bedrijf het alleen van remdesivir hebben. Andere belangrijke medicijnen van het bedrijf tegen hiv en hepatitis C werden juist minder vaak verkocht, doordat tijdens pandemie veel reguliere zorg werd uitgesteld. Daarnaast verliepen de patenten op andere medicijnen, waardoor het bedrijf niet langer het alleenrecht had om deze te maken.

De winst van het bedrijf daalde 42 procent tot 1,5 miljard dollar. Dat kwam onder andere doordat het belang van Gilead in de Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos veel minder waard was geworden.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

4 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

4 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden