Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

DORDRECHT (ANP) - Een "echte opsteker", zo noemt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht de uitspraak van de rechtbank in de zaak die vier gemeenten tegen Chemours en voorloper DuPont hebben aangespannen. De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat het chemische bedrijf uit Dordrecht in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot ontstond tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

Hoe groot die schade in financieel opzicht is, kon De Jonge kort na de uitspraak niet zeggen. "Voor ons ligt de focus op de aansprakelijkheid. Vandaag is uitgesproken dat de schade die er is, bij het bedrijf neergelegd kan worden. Als deze zaak is afgehandeld, gaan we ons bezighouden met vraagstukken over hoe we in kaart kunnen brengen hoe groot de schade is."

De rechtbank in Rotterdam gaat zich nog buigen over de vraag of Chemours ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade die tussen 1998 en 2012 is ontstaan. Voor de periode daarna, toen het bedrijf de voor de gezondheid schadelijke stof PFOA had ingewisseld voor GenX, geldt dat volgens de rechter in ieder geval niet. Naar verwachting komt het eindvonnis volgend jaar.

Trots

Bij de wethouders van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden overheerste woensdag blijdschap en volgens De Jonge zelfs een gevoel van trots. "Dit is een unieke rechtszaak, van een overheid tegen een groot bedrijf. We zijn trots dat we dit hebben gedaan en dat er nu een belangrijke uitspraak ligt in dit dossier. Chemours heeft nu de verantwoordelijkheid gekregen om op te ruimen wat op de gronden van onze gemeenten terecht is gekomen. Deze uitspraak legt ook een fundament voor de inwoners van onze gemeenten om eveneens de schade te gaan verhalen die zij hebben geleden."

De fabriek van Chemours - voorheen bekend als DuPont - staat sinds 1959 in Dordrecht. Jarenlang stootte de fabriek grote hoeveelheden schadelijke stoffen uit. Volgens de rechter hield het bedrijf zich weliswaar aan de afgegeven vergunningen, maar verzweeg het de risico's van de uitgestoten stoffen toen daar in de jaren 80 steeds meer over bekend werd. Volgens de rechter is daarom sprake van "onrechtmatige" uitstoot.

"Hopelijk helpt deze uitspraak om Chemours verantwoordelijkheid te laten nemen", zei wethouder Arjan Kosten van Papendrecht. "Zodat ze actie ondernemen en de boel opruimen of saneren. Pas dan is Chemours wat ons betreft een 'goede buur"" zo doelde Kosten op iets wat de directie van Chemours vaak zegt.

Meer uit Binnenland

Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

4 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

6 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

6 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

7 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

7 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden