Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omikron drukte herstel luchtvaart bij aanvang van 2022

Omikron drukte herstel luchtvaart bij aanvang van 2022

GENÈVE (ANP) - Het herstel van de luchtvaartsector kreeg begin dit jaar een knauw door de omikronvariant van het coronavirus. Volgens de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA lag de vraag naar vliegtickets in januari bijna 5 procent onder die van december. Daarmee haperde het herstel zowel bij de internationale als binnenlandse vluchten.

Vanwege de omikronvariant werden door veel landen weer reisrestricties ingesteld. De vergelijking op maandbasis werd daarbij aangepast voor seizoensinvloeden.

De IATA benadrukt dat het herstel ondanks omikron wel doorzette. Op jaarbasis steeg de vraag naar tickets in januari met 82 procent. IATA-topman Willie Walsh is blij dat steeds meer landen inzien dat reisrestricties de verspreiding van het virus niet tegenhouden. Daarbij leek de druk op zorg, ondanks het hoge aantal besmettingen, niet heel veel groter te worden.

Toename

In Europa nam de vraag naar internationale tickets op jaarbasis met 225 procent toe. Vliegtuigen zaten in doorsnee voor twee derde vol en de capaciteit nam met 129 procent toe.

In Noord-Amerika werd in januari dit jaar bijna 150 procent meer gevlogen dan dezelfde maand een jaar eerder. Maar op maandbasis was de groei wel minder. In december lag de vraag naar tickets 185 procent boven het niveau van een jaar eerder. Het beeld in Azië en het Midden-Oosten was vergelijkbaar met dat van Noord-Amerika.

Impact Oekraïne

In januari was er logischerwijs nog geen impact op de vluchten door de oorlog in Oekraïne die in februari begon. Maar het conflict zal wel impact hebben op het herstel van de luchtvaart, ook door de sluiting van het Russische luchtruim en de sancties die zijn ingesteld.

Oekraïne was vorig jaar goed voor 3,3 procent van het aantal reizigers in Europa en 0,8 procent van de wereldwijde markt. Rusland was goed voor 6 procent van de Europese reizigers en 1,3 procent mondiaal. Verder wijst de IATA erop dat door de oorlog ook de brandstofprijzen hard zijn opgelopen. Daardoor zijn maatschappijen miljarden meer kwijt en staat het herstel verder onder druk.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

39 minuten geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

10 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

11 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

12 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

12 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

15 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

17 uur geleden