Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omikron drukte herstel luchtvaart bij aanvang van 2022

Omikron drukte herstel luchtvaart bij aanvang van 2022

GENÈVE (ANP) - Het herstel van de luchtvaartsector kreeg begin dit jaar een knauw door de omikronvariant van het coronavirus. Volgens de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA lag de vraag naar vliegtickets in januari bijna 5 procent onder die van december. Daarmee haperde het herstel zowel bij de internationale als binnenlandse vluchten.

Vanwege de omikronvariant werden door veel landen weer reisrestricties ingesteld. De vergelijking op maandbasis werd daarbij aangepast voor seizoensinvloeden.

De IATA benadrukt dat het herstel ondanks omikron wel doorzette. Op jaarbasis steeg de vraag naar tickets in januari met 82 procent. IATA-topman Willie Walsh is blij dat steeds meer landen inzien dat reisrestricties de verspreiding van het virus niet tegenhouden. Daarbij leek de druk op zorg, ondanks het hoge aantal besmettingen, niet heel veel groter te worden.

Toename

In Europa nam de vraag naar internationale tickets op jaarbasis met 225 procent toe. Vliegtuigen zaten in doorsnee voor twee derde vol en de capaciteit nam met 129 procent toe.

In Noord-Amerika werd in januari dit jaar bijna 150 procent meer gevlogen dan dezelfde maand een jaar eerder. Maar op maandbasis was de groei wel minder. In december lag de vraag naar tickets 185 procent boven het niveau van een jaar eerder. Het beeld in Azië en het Midden-Oosten was vergelijkbaar met dat van Noord-Amerika.

Impact Oekraïne

In januari was er logischerwijs nog geen impact op de vluchten door de oorlog in Oekraïne die in februari begon. Maar het conflict zal wel impact hebben op het herstel van de luchtvaart, ook door de sluiting van het Russische luchtruim en de sancties die zijn ingesteld.

Oekraïne was vorig jaar goed voor 3,3 procent van het aantal reizigers in Europa en 0,8 procent van de wereldwijde markt. Rusland was goed voor 6 procent van de Europese reizigers en 1,3 procent mondiaal. Verder wijst de IATA erop dat door de oorlog ook de brandstofprijzen hard zijn opgelopen. Daardoor zijn maatschappijen miljarden meer kwijt en staat het herstel verder onder druk.

Meer uit Financieel

Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

7 minuten geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

1 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

1 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

6 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

6 uur geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

8 uur geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

9 uur geleden