Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

ASR moet zijn plek afstaan aan Universal Music Group (UMG), maakte beursuitbater Euronext bekend. 's Werelds grootste muzieklabel maakte in september zijn debuut op het Damrak. De beursgang van het label van sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga was een van de grootste op Beursplein 5 in jaren.

ABN AMRO kan ook op de aandacht van beleggers rekenen. De bank zou het huidige hoofdkantoor op de Zuidas hebben verkocht aan een consortium met vermogensbeheerder Victory Advisors, G&S Vastgoed en bouwer VolkerWessels. Met de deal zou een bedrag gemoeid zijn van iets minder dan 750 miljoen euro, zeggen bronnen dichtbij de onderhandelingen.

Ajax

Detacheerder Brunel maakte op zijn beurt bekend wervingsspecialist Taylor Hopkinson over te nemen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in recruitment op het gebied van duurzame energie. Taylor Hopkinson wordt gewaardeerd op 32 miljoen euro. Brunel koopt in eerste instantie 72 procent van de aandelen. De rest wordt mogelijk na drie jaar gekocht.

Ajax raakt zijn positie in de ACsX-index, voor kleinere fondsen kwijt. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub won dinsdagavond ook zijn laatste groepswedstrijd in de Champions League. Ajax was al verzekerd van overwintering in de lucratieve Europese competitie.

Chips

De Europese graadmeters kenden dinsdag nog een sterke opleving. De zorgen over de economische impact van Omikron namen af door berichten dat de ziekteverschijnselen mild zouden zijn. De AEX-index sloot 3,5 procent hoger. In Frankfurt, Londen en Parijs werden plussen tot 2,9 procent genoteerd.

Verder bleek de economie van Japan in het derde kwartaal van dit jaar sterker gekrompen dan eerder gemeld. Dat kwam mede door de grote chiptekorten waardoor producten als auto's en elektronica minder beschikbaar waren.

Daarnaast staat de chipsector in de schijnwerpers. Uit een nieuwe studie blijkt dat de snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie een nationaal veiligheidsrisico vormt voor Europa. Daarom zou door regeringen in Europa meer in de chipsector geïnvesteerd moeten worden.

Meer uit Financieel

Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

1 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

3 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

5 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

6 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

7 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

9 uur geleden