Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omgevingsdienst legt Tata Steel 'fors hogere' dwangsom op

Omgevingsdienst legt Tata Steel 'fors hogere' dwangsom op

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel krijgt een "fors hogere" dwangsom opgelegd, meldt Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), maar de hoogte van het bedrag is nog niet bekend. De staalfabriek stoot soms zogeheten rauwe cokes uit, wat schadelijk is voor mens en milieu. Tata ontving al twee keer eerder een dwangsom voor het uitstoten van de ongare cokes, in totaal ging het om 650.000 euro.

In cokesfabrieken van Tata Steel wordt steenkool verhit om het gas eruit te halen. Wat overblijft is cokes, zo legde OD NZKG eerder uit. Als de steenkool onvoldoende is verhit, dan komen ongewenste gassen vrij. Dat wordt rauwe cokes genoemd. Dit mag volgens de vergunning niet voorkomen. De nieuwe dwangsom wordt opgelegd omdat de staalfabriek niet genoeg heeft gedaan om het uitstoten van rauwe cokes te voorkomen, aldus de omgevingsdienst.

Als de dwangsom hierna wederom niet leidt tot verbetering, kan OD NZKG "verdergaande maatregelen treffen". Er wordt onder meer gekeken of het mogelijk is om de vergunning voor de cokesfabrieken in te trekken. Bovendien gaat de omgevingsdienst meer toezicht en controle houden op rauwe cokes.

Gaartijd

Tata Steel zegt in een reactie het niet eens te zijn met de nieuwe dwangsom. De staalproducent stelt na de twee eerdere dwangsommen de maatregelen te hebben genomen die door de Omgevingsdienst werden verlangd. Zo is onder meer de temperatuur verhoogd en de gaartijd verlengd.

Het is volgens de staalfabriek wel lastig om te zien of de cokes helemaal gaar is en het is niet mogelijk om te zorgen dat er nooit meer ongare cokes voorkomt. Al streeft Tata daar wel naar. In gemiddeld 0,20 procent van de gevallen komen rauwe cokes voor, aldus Tata Steel.

Meer uit Binnenland

Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

1 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

8 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

8 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

8 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

9 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

9 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

9 uur geleden