Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omgekeerde Nederlandse vlaggen bij Vuelta blijven meestal hangen

Omgekeerde Nederlandse vlaggen bij Vuelta blijven meestal hangen

UTRECHT (ANP) - De meeste gemeenten laten omgekeerde Nederlandse vlaggen hangen langs het parcours van de Vuelta die 19 augustus in Utrecht begint, ziet een woordvoerder van de Vuelta. De organisatie van La Vuelta Holanda haalt de vlaggen alleen weg als ze voor een camera hangen of voor een onveilige situatie zorgen. De vlaggen zijn omgedraaid door boeren om hun onvrede te uiten over het stikstofbeleid van de overheid.

Breda zegt dinsdag wel voor het eerst dat de gemeente omgedraaide vlaggen gaat weghalen. Dat komt omdat sommige mensen er aanstoot aan nemen, "zoals de vele veteranen in Breda", vertelt een woordvoerster. "Voor hen heeft de nationale driekleur grote betekenis." Ook wil de gemeente voorkomen dat de openbare weg voortdurend gebruikt wordt voor politieke uitingen. Breda zegt daarnaast de verkeersveiligheid mee te nemen in de overweging. De derde etappe van de Vuelta start en finisht zondag 21 augustus in de Brabantse gemeente.

De gemeente Utrecht, waar de Ronde van Spanje begint, laat de vlaggen juist wel hangen "zodat mensen hun emotie kunnen uiten", aldus een woordvoerder. Alleen als zo'n vlag voor een gevaarlijke situatie zorgt, haalt de gemeente hem weg. De woordvoerder wijst erop dat de Vuelta-organisatie er wel voor kan kiezen om de vlaggen bij het parcours weg te halen.

Aandacht vragen

De Vuelta-woordvoerder zegt het te begrijpen als mensen een boodschap willen uitdragen. "We willen niet voor of tegen zijn." Verder vertelt hij dat twee boerenorganisaties hebben laten weten dat ze bij de Ronde van Spanje hun boodschap willen uitdragen. "Ze willen daar om aandacht vragen", vertelt hij. "Dit moeten we in goede banen leiden. Onze prioriteit is om het peloton een veilige doorgang te geven." De organisatie is daarom in gesprek met de clubs.

Dat tv-kijkers in andere landen tijdens de eerste etappes de omgedraaide Nederlandse vlaggen niet zullen begrijpen, is volgens de woordvoerder niet aan de organisatie van de Vuelta. "Er hangen misschien ook Nederlandse reclames langs de weg die ze niet kennen."

Meer uit Sport

Zwemster Steenbergen tweede op 200 vrij in Qualification Meet

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen is bij de Rotterdam Qualification Meet als tweede geëindigd op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 meter vrij bij de WK zwemmen afgelopen zomer in Fukuoka (Japan) tikte in de finale aan in 1.56,19. De Tsjechische Barbora Seemanova won in 1.55,59.

6 uur geleden
Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

8 uur geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

9 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

10 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

14 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

15 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

15 uur geleden