Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omgaan met oorlogsstress: doseer nieuws, praat en hou routine aan

Omgaan met oorlogsstress: doseer nieuws, praat en hou routine aan

AMERSFOORT (ANP) - De oorlog in Oekraïne en het dreigende beeld van een groter conflict leidt ook onder Nederlanders tot angst, stress en gevoelens van onzekerheid. Hulpverleningsinstantie MIND Korrelatie heeft op verzoek van het ANP een aantal adviezen opgesteld om hiermee om te gaan.

De eerste tip van de hulpverleners aan mensen die zich bovenmatig veel zorgen maken: doseer en beperk je blootstelling aan de berichtgeving over de oorlog. Om op de hoogte te blijven, kun je ook één keer per dag het nieuws checken. Bij voorkeur niet vlak voor het slapengaan. "Veel mensen staan de hele dag ‘aan’ en krijgen op deze wijze een overload aan prikkels. Vermijd sociale media en zet de push-berichten op je telefoon uit", adviseren de hulpverleners.

Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die individuele hulp en advies geven. "We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp", vat de organisatie haar werk samen.

In gesprek gaan

Sinds de Russische inval is "een duidelijk stijgende lijn" te zien in het aantal telefoontjes, laat een woordvoerster weten. Tientallen mensen bellen omdat ze "grote onzekerheid ervaren over de toekomst". De angst voor kernwapens doet mensen soms terugdenken aan decennia waarin de Koude Oorlog bijna tot een kookpunt kwam. Ook kan de oorlog eerdere (oorlogs)trauma's weer naar boven brengen. "We verwachten dat deze stijgende lijn de komende periode zal doorzetten", aldus de organisatie.

Een tweede algemene tip is om in gesprek te blijven met mensen die je vertrouwt. "In gesprek en contact kan juist de nuancering en relativering plaatsvinden die nodig is om in balans te blijven", zeggen de experts. "Kies als gesprekspartner juist ook de mensen uit je omgeving die je kent als nuchter en met beide benen op de grond. Steun en troost vinden is hierin belangrijk."

Dagelijkse routine

Een goede dagelijkse routine helpt ook. Denkt daarbij ook vooral aan ontspanning en lichaamsbeweging, raadt MIND Korrelatie aan. "Door te bewegen kun je namelijk gevoelens van angst en spanning verminderen." En: ga op tijd naar bed. "Hoe meer je je aan je eigen routine houdt, hoe meer je een gevoel van controle hebt."

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

3 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

4 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

4 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

5 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

5 uur geleden