Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Omgaan met oorlogsstress: doseer nieuws, praat en hou routine aan

Omgaan met oorlogsstress: doseer nieuws, praat en hou routine aan

AMERSFOORT (ANP) - De oorlog in Oekraïne en het dreigende beeld van een groter conflict leidt ook onder Nederlanders tot angst, stress en gevoelens van onzekerheid. Hulpverleningsinstantie MIND Korrelatie heeft op verzoek van het ANP een aantal adviezen opgesteld om hiermee om te gaan.

De eerste tip van de hulpverleners aan mensen die zich bovenmatig veel zorgen maken: doseer en beperk je blootstelling aan de berichtgeving over de oorlog. Om op de hoogte te blijven, kun je ook één keer per dag het nieuws checken. Bij voorkeur niet vlak voor het slapengaan. "Veel mensen staan de hele dag ‘aan’ en krijgen op deze wijze een overload aan prikkels. Vermijd sociale media en zet de push-berichten op je telefoon uit", adviseren de hulpverleners.

Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die individuele hulp en advies geven. "We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp", vat de organisatie haar werk samen.

In gesprek gaan

Sinds de Russische inval is "een duidelijk stijgende lijn" te zien in het aantal telefoontjes, laat een woordvoerster weten. Tientallen mensen bellen omdat ze "grote onzekerheid ervaren over de toekomst". De angst voor kernwapens doet mensen soms terugdenken aan decennia waarin de Koude Oorlog bijna tot een kookpunt kwam. Ook kan de oorlog eerdere (oorlogs)trauma's weer naar boven brengen. "We verwachten dat deze stijgende lijn de komende periode zal doorzetten", aldus de organisatie.

Een tweede algemene tip is om in gesprek te blijven met mensen die je vertrouwt. "In gesprek en contact kan juist de nuancering en relativering plaatsvinden die nodig is om in balans te blijven", zeggen de experts. "Kies als gesprekspartner juist ook de mensen uit je omgeving die je kent als nuchter en met beide benen op de grond. Steun en troost vinden is hierin belangrijk."

Dagelijkse routine

Een goede dagelijkse routine helpt ook. Denkt daarbij ook vooral aan ontspanning en lichaamsbeweging, raadt MIND Korrelatie aan. "Door te bewegen kun je namelijk gevoelens van angst en spanning verminderen." En: ga op tijd naar bed. "Hoe meer je je aan je eigen routine houdt, hoe meer je een gevoel van controle hebt."

Meer uit Binnenland

Nieuwe getuige verklaart op laatste moment in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B presenteerde het Openbaar Ministerie donderdag een nieuwe getuigenverklaring. De getuige heeft woensdagavond een verklaring afgelegd bij de politie, zei de officier van justitie bij aanvang van de tweede zittingsdag.

5 minuten geleden
ProRail: geen treinen van en naar Leiden door defect

LEIDEN (ANP) - Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend geen treinen, meldt ProRail. Reden is een defecte bovenleiding.

16 minuten geleden
Marechaussee onderschept meer valse documenten

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

27 minuten geleden
Basisscholieren kregen minder vaak vwo-advies na doorstroomtoets

DEN HAAG (ANP) - Kinderen in groep acht van de basisschool hebben na de doorstroomtoets minder vaak een advies gekregen om naar het vwo te gaan dan achtstegroepers in vorige jaren. Het ministerie van Onderwijs heeft een rapport daarover vrijgegeven na een verzoek van de Volkskrant.

35 minuten geleden
Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

1 uur geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

2 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

3 uur geleden