Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsvrouw kritisch op wetsvoorstel voor onderwijs nieuwkomers

Ombudsvrouw kritisch op wetsvoorstel voor onderwijs nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - Door het wetsvoorstel dat onderwijs voor nieuwkomers beter moet regelen, worden de kinderen om wie het gaat ongelijk behandeld. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zegt daarom bezwaar te hebben tegen het voorstel van voormalig onderwijsminister Dennis Wiersma. Hij wilde deze wet bij voorkeur invoeren voordat het nieuwe schooljaar begint.

Het wetsvoorstel gaat volgens Kalverboer in tegen "de kern van het kinderrechtenverdrag". "Ieder kind, ongeacht herkomst of verblijfsduur in Nederland, heeft evenveel recht op toegang tot kwalitatief hoogwaardig en inclusief onderwijs", schrijft Kalverboer aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, die momenteel de zaken waarneemt.

Gemeenten en scholen zijn volgens het voorstel verplicht om elk jaar afspraken te maken om onderwijs te verzorgen voor nieuwkomers. Als scholen onvoldoende leraren hebben, mogen zij onder voorwaarden ook onbevoegd personeel hiervoor inzetten. Wiersma wees erop dat nu zo'n 2000 jongeren die net in Nederland zijn thuiszitten, terwijl ze eigenlijk naar de middelbare school moeten. Ook zouden de wachtlijsten bij basisscholen oplopen.

Problemen

De Kinderombudsvrouw zegt net als Wiersma bezorgd te zijn om deze kinderen die niet naar school gaan. "Voor hun welzijn en ontwikkeling is het beter dat deze kinderen op korte termijn een alternatief geboden wordt", aldus Kalverboer. Met het wetsvoorstel zouden kinderen wel les krijgen, maar dit is niet van dezelfde kwaliteit en ook niet hetzelfde aantal uren als wat andere kinderen krijgen. Ze erkent dat het beter is dan niets, maar dan moet het wel echt tijdelijk zijn.

Zeker op lange termijn voorziet ze problemen. "Het brengt nieuwkomers nog verder op achterstand en zij zullen nog langer nodig hebben om door te kunnen stromen naar regulier Nederlands onderwijs. Dit kan hun ontwikkeling en hun toekomstperspectief ernstig belemmeren." Ze roept de minister op om het voorstel aan te passen, zodat kinderen slechts een half jaar gebruik mogen maken van de nieuwkomersvoorziening - daarna moeten ze doorstromen naar het reguliere nieuwkomersonderwijs.

Wiersma had de Tweede Kamer verzocht zijn voorstel met spoed te behandelen, in de hoop dat de Eerste Kamer de wet nog voor het zomerreces kon behandelen. Hij waarschuwde dat er anders bij het begin van het nieuwe schooljaar nog steeds niet genoeg onderwijsplekken zijn voor nieuwkomers. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer erover. Als er veel bezwaren zijn, wordt de ambitieuze planning al snel niet gehaald.

Meer uit Binnenland

Soepboer wil zetel teruggeven aan NSC na vertrek naar FNP

DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.

9 minuten geleden
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."

14 minuten geleden
Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

21 minuten geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

24 minuten geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

28 minuten geleden
Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

30 minuten geleden
Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

33 minuten geleden