Ombudsmannen roepen staatssecretaris op tot beter daklozenbeleid
DEN HAAG (ANP) - Het aantal daklozen is nog steeds te groot, en daarom is er meer inspanning nodig om de daklozenproblematiek op te lossen. Dat schrijven Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Margrite Kalverboer maandag in een brief aan demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).
De ombudsmannen geven aan dat met het Nationaal Actieplan Dakloosheid een begin is gemaakt aan het oplossen van de dak- en thuisloosheid. Maar de aanpak moet volgens hen op een veel grotere schaal worden ingezet en het tempo moet omhoog.
Ook benadrukken ze dat door een nieuwe telmethode is gebleken dat veel meer vrouwen en kinderen dak- of thuisloos zijn dan gedacht. "Deze vrouwen en kinderen slapen bijvoorbeeld bij vrienden op de bank of verblijven in tijdelijke (slechte) huisvesting zoals kraakpanden, caravans of auto's. Maar ze zijn feitelijk dakloos", legt Kalverboer uit.
Meer actie nodig
Volgens haar komt het ook voor dat kinderen en ouders van elkaar worden gescheiden. "Nog steeds is er te weinig aandacht voor wat dakloosheid doet met welzijn en waardigheid van mensen en wat dit betekent voor de ontwikkeling van kinderen. Hun belang wordt niet of te weinig meegewogen in de besluitvorming", aldus de Kinderombudsman.
De staatssecretaris erkent dat er meer actie nodig is om het aantal dakloze mensen drastisch te verminderen. Met het 'Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst Een Thuis' is volgens hem eind 2022 de transformatie ingezet van opvang naar preventie en Wonen Eerst. Er moeten echter sneller woonplekken voor daklozen komen, geeft hij toe.
"Maar ik ben wel demissionair staatssecretaris, dat vraagt een bepaalde bescheidenheid. Daarom is het ook aan de Kamer om komende tijd zelf kleur te bekennen ten aanzien van dit probleem en te laten horen welke oplossingen zij voor dit probleem voorstelt", aldus Van Ooijen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.
28 minuten geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
3 uur geledenBEIROET (ANP) - De eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon is vertrokken uit Beiroet. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Volgens Flightradar24 is het toestel om 16.36 uur (Nederlandse tijd) opgestegen. Het toestel, een militaire Airbus A330, komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Hoeveel Nederlanders er precies aan boord zijn, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend bij aankomst in Nederland.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de provincie Zuid-Holland geadviseerd om een nieuwe vergunningaanvraag van Chemours niet in behandeling te nemen, omdat de aanvraag "opvallend veel open eindjes" zou bevatten. De Chemours-fabriek in Dordrecht wil de bestaande omgevingsvergunning aanpassen, om bepaalde stoffen te mogen lozen die onder de verzamelnaam PFAS vallen. De ILT vindt echter dat "belangrijke informatie" ontbreekt, zoals hoe schadelijk de aangevraagde stoffen zijn voor het milieu en de gezondheid.
5 uur geleden