Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ombudsmannen Koninkrijk willen praten met Rutte

Ombudsmannen Koninkrijk willen praten met Rutte

DEN HAAG (ANP) - De ombudsmannen van Nederland, Sint-Maarten en Curaçao willen praten met premier Mark Rutte over de problemen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met name de door Nederland gestelde eisen voor nieuwe steun in de coronacrisis baren de ombudsmannen zorgen. "De armoede is al groot en de coronacrisis heeft deze situatie schrijnender gemaakt. Vooral de verplichte verlaging van loonkosten voor overheidspersoneel zal onvermijdelijk meer lijden met zich meebrengen, vooral voor de meest kwetsbaren", schrijven de ombudsmannen in een brief aan de voorzitter van de Rijksministerraad.

Begin deze maand kwam Nederland niet tot een akkoord met de Caribische landen over een nieuwe coronalening. Nederland wil dat de eilanden hun economie op orde brengen, maar de Caribische landen willen hun autonomie niet opgeven. De bisschop van Willemstad heeft Rutte ook al gevraagd om in te grijpen in de patstelling die is ontstaan. "Het kan niet de bedoeling van de Koninkrijksregering zijn geweest om meer lijden te veroorzaken", vinden de ombudsmannen.

De ombudsmannen willen ook praten over het uitblijven van een effectieve aanpak van de schade die orkaan Irma in 2017 op Sint-Maarten heeft veroorzaakt. Andere zorgelijke punten zijn volgens hen de toegang tot schoon drinkwater voor kwetsbare groepen op Curaçao, de vluchtelingenstroom vanuit Venezuela en het feit dat Aruba nog steeds geen eigen ombudsman heeft.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers: kabinet moet prijsstijgingen extra compenseren

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat het kabinet in de nieuwe begroting "extra stappen" moet zetten om de stijgende prijzen te compenseren. Dat stelt fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Het kabinet heeft dit jaar weliswaar veel geld uitgetrokken om de prijsstijgingen van onder meer energie en brandstof te dempen, maar veel van die compensatiemaatregelen gelden alleen dit jaar.

21 minuten geleden
VluchtelingenWerk: Rijk moet vertrouwen gemeenten terugwinnen

AMSTERDAM (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg moet namens het Rijk het vertrouwen van gemeenten winnen om beweging te krijgen in de vastgelopen asielketen. Dat is volgens VluchtelingenWerk de eerste stap richting een oplossing. De organisatie reageert op het nieuws dat aanzienlijk minder statushouders een huis hebben gekregen dan de overheid wilde.

58 minuten geleden
Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

16 uur geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

18 uur geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

21 uur geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

22 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

1 dag geleden